hun/ eng
keresés
kosaram
Fischer Iván_@Stiller Ákos_9926.jpg
Naptáramhoz adom

Prokofjev-maraton: Budapesti Fesztiválzenekar

2023
Február4 21:00
Naptáramhoz adom

Program

Szergej Prokofjevbio:
Hamupipőke – részletek az első (Op. 107) és a harmadik (Op. 109) szvitből
1. Pavane (3. szvit)
2. Pas de châle (Fátyoltánc) (1. szvit)
3. Harc (1. szvit)
4. A jó tündér és a téli tündér (1. szvit)
5. Mazurka (1. szvit)
6. Orientalia (3. szvit)
7. Hamupipőke bálba megy (1. szvit)
8. Hamupipőke keringöje (1. szvit)
9. Éjfél (1. szvit)
10. Amoroso (3. szvit)

Közreműködők

További információ

Az esemény körülbelül 1,0 óra hosszúságú.

Az eseményről

Mozarthoz hasonlóan ötévesen már komponált, nyolcévesen már operát írt, és Rimszkij-Korszakovtól tanult hangszerelni. Jóban volt Humphrey Bogarttal, és kiválóan sakkozott. A mai Ukrajna területén született, és Moszkvában hunyt el. Életműve megsínylette a szovjet hatalom nyomását, és ironikus módon Sztálinnal egy napon halt meg. Szélsőségek, ellentétek, váltások, küzdelmek, különcségek és persze fantasztikus zenék – ez Szergej Prokofjev, aki köré a BFZ és a Müpa hagyományos közös sorozata, a közkedvelt maraton ezúttal épül. Közel 62 éve alatt a szerző megjárta Amerikát és Párizst, egyedi hangú művei meghódították a világot, újjáélesztette a szonáta, a versenymű és a szimfónia műfaját, és akkora életművet hagyott maga után, hogy abból több maraton is kitelne. Töltsenek el egy egész napot ebben a különleges zenei világban!

Csajkovszkij, Dvořák, Beethoven, Schubert, Mozart, Bartók, Bach, Stravinsky, Mendelssohn és Schumann, Brahms, Bernstein, Debussy és Ravel, a duplázó Beethoven, az online megelevenedő Berlioz és Liszt, valamint Richard Strauss után a vonósnégyestől az operán át a filmzenéig megannyi műfajban alkotó zongorista-zeneszerző, Szergej Prokofjev lesz a Fesztiválzenekar és a Müpa tizenhatodik közös maratonjának főhőse. A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem ismét elsősorban a szimfonikus, a Fesztivál Színház a kamaraműveknek, a többi terem és tér pedig az ingyenes koncerteknek és vetítéseknek ad otthont. A fellépők névsora ezúttal is a hazai zenei élet kiemelkedő szólistáiból, kamaraformációiból és zenekaraiból áll majd, de szokás szerint lehetőséget kapnak a fiatal tehetségek is.

A matiné mesével indít és mesével zár. Nyitányként a két hét alatt komponált népszerű gyerekdarab, a Péter és a farkas hallható, fináléként pedig a balettirodalom megkerülhetetlen alkotása, a Hamupipőke szvit változata szólal meg. Felcsendülnek a szintén táncelőadásnak írt Rómeó és Júlia népszerű dallamai, de olyan ritkaságok is, mint a Kizsé hadnagy című (magyarul A cár aludni kíván címen ismert) film elképesztően hangszerelt kísérőzenéje. A lassú tételekkel körülölelt 1. hegedűverseny Kelemen Barnabás, a zongoravirtuóz Prokofjevnek Anton Rubinstein-díjat hozó 1. zongoraverseny Balog József szólójával kerül színpadra. Szimfónia terén végigkövethetjük a szerző útját a „klasszikus” kezdetektől a kiforrott 5. szimfóniáig. A Fesztivál Színházban pedig szonáták, kvartettek és nyitány kerülnek műsorra; zongoristák, vonósok és fúvósok kamarakoncertjeit, valamint egy különleges dalestet is élvezhet a közönség a „nagy” hangversenyek között. Rettegett Iván ezúttal csak a filmvásznon lesz jelen, de a maraton művészeti vezetője, Fischer Iván személyesen is, és a gondosan összeválogatott műsorfolyammal egy újabb olyan zeneszerzőt kedveltet meg mindenkivel, akire gyakran merész zenei fantáziája miatt sokan talán nem figyeltek fel. Eddig…

A Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar közös rendezvénye.

Teljes leírás