hun/ eng
keresés
kosaram
Bogányi Bence

Bogányi Bence

fagott

Bogányi Bence magyar zenészcsaládból származik. Első fagottóráit kilencéves korában Bokor Györgytől vette Magyarországon. Tanulmányait a helsinki Sibelius Akadémián folytatta Hara Lászlónál és Jussi Särkkänél, majd átiratkozott a berlini Hanns Eisler Zeneművészeti Főiskolára, ahol kitüntetéssel végzett Klaus Thunemann professzor tanítványaként.

1997-ben nyerte el első 1. díját a finnországi Nemzetközi Crusell Versenyen. Ezt további rangos díjak követték, mint például az Indianapolisban (USA) megrendezett Nemzetközi Fernand Gillet – Hugo Fox verseny 1. díja, valamint az ARD müncheni Nemzetközi Zenei Versenyének 2. díja és rangos közönségdíja, amelyet a Chantilly kvintettel szerzett meg.

1997-ben kapta meg első vezető fagottművészi állását a Helsinki Állami Operaházban; 2002-ben ugyanebben a pozícióban a Helsinki Filharmonikus Zenekarhoz szerződött. 2005-ben a Berlini Rádió Szimfonikus Zenekarához csatlakozott vezető fagottművészként, majd később a Müncheni Filharmonikusoknál nyerte el a vezető fagottművészi állást, amelyet 2007 és 2013 között töltött be.

Kamarazenészként és szólistaként beutazta Európát és Ázsiát. Szóló fagottművészként szívesen látott vendég többek között a Berlini Filharmonikusoknál, az Európai Kamarazenekarnál, a müncheni Bajor Állami Opera Zenekarában, a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekaránál és a Budapesti Fesztiválzenekarnál is. Korunk olyan neves karmestereivel lépett színpadra, mint Christian Thielemann, Kirill Petrenko, Zubin Mehta és Valerij Gergijev.

Pályafutása során számos CD- és rádiófelvételt készített.

Figyelemre méltó pályafutásában kiemelt jelentőséggel bír a kortárs zeneszerzőkkel való együttműködés. Neki dedikálta fagottversenyét többek között Kalevi Aho (2005), Bella Máté (2016) és testvére, Bogányi Gergely (2022) is. Ezeknek a műveknek az ősbemutatójára Bogányi Bence előadásában került sor.

2009-ben a Nürnbergi Zeneművészeti Főiskola fagottprofesszorává nevezték ki, majd 2013-ban újabb felkérést kapott, és azóta a Hannoveri Zeneművészeti Főiskola fagottosztályának professzora.