hun/ eng
keresés
kosaram
fejervari-zoltan-2100x900
Naptáramhoz adom

Liszt–Berlioz-maraton: a MÁV Szimfonikus Zenekar koncertje

Fejérvári, Boico

Online közvetítés a Müpából
2021
Február613:00
Naptáramhoz adom

Program

Liszt Ferencbio:

1. Mefisztó-keringő, S. 514

1. (Esz-dúr) zongoraverseny, S. 124

Közreműködők

Közreműködik

Vezényel

Szólista

További információ

Az esemény körülbelül 45 perc hosszúságú.

Programfüzet megtekintése

Az eseményről

Liszt Ferenc fausti alkatú, vívódó zeneszerző volt, mélyen jellemző, hogy életének egyik fő műve a Faust-szimfónia – de a fausti gondolkodásmód más alkotásaiban is jelen van, például a h-moll szonátában. Így nem csoda, hogy az 1. Mefisztó-keringő is szerepel a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar közös Liszt–Berlioz maratonjának programján. A koncert hosszabb műsorszáma, az Esz-dúr zongoraverseny sem kevésbé emblematikus, hiszen e forradalmian újszerű darabjában Liszt megreformálta a versenymű műfaját.

Lisztet élénken foglalkoztatta a mefisztói jellem kifejezése, ezt mutatja, hogy négy Mefisztó-keringőt is írt, melyek közül az elsőnek zenekari és négykezes változata is ismert. Mind a zongoraverziók, mind a zenekari mű az 1850-es és ’60-as évek fordulójáról származik. A tétel címe: Der Tanz in der Dorfschenke (Tánc a falusi fogadóban). Liszt ösztönzője nem Goethe, hanem Nikolaus Lenau műve volt – ezt jelzi az alcím is: Jelenet Lenau Faustjából. A rendkívül virtuóz darab kezdete az üres harmóniákkal feltűnően modern: néhány ütemen át akár azt is hihetnénk, 20. századi zenét hallunk.

A Berlioznak ajánlott Esz-dúr zongoraverseny negyedszázadon át érlelődött az 1830 körüli első vázlatoktól az 1855-ös bemutatóig. A boszorkányos virtuozitást követelő mű izgalmas újítása egyfelől a négytételesség és a tételek szünet nélkül egybekapcsolt folyamata, másfelől az egyetlen téma alakváltásaira épülő kompozíciós gondolkodásmód.

A két mű előadója, a nemzetközi sikereket arató Fejérvári Zoltán a fiatal magyar zongoraművész-generáció egyik legfényesebb csillaga, a nagy múltú MÁV Szimfonikusok az együttest a 2019/2020-as évad óta irányító, izraeli származású Daniel Boico vezényletével muzsikál.

A Liszt–Berlioz-maraton a Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa Budapest közös rendezvénye.

Teljes leírás