hun/ eng
keresés
kosaram
22_13_26_Europai Hidak_Mason, Ades, Anderson, Benjamin_Frank Ollu_Copyright Jean-Jacques Ollu 5.jpg
Naptáramhoz adom

Európai Hidak: Mason, Adès, Anderson, Benjamin

Szabó P., Ollu

2020
Szeptember16 19:45
Naptáramhoz adom

Program

Christian Mason:

Open to Infinity: A Grain of Sand

Thomas Adès:

Lieux retrouvés:

1. Les Eaux

3. Les Champs

SZÜNET

Julian Anderson:

Alhambra Fantasy

George Benjamin:

At First Light

Közreműködők

Vezényel

Szólista

További információ

Bérletek

  • SZÉLL BÉRLET

Az esemény körülbelül 2,5 óra hosszúságú.

Az eseményről

A 20. században megkezdődött az angol zeneszerzés újabb, napjainkban is tartó virágkora. Az idén Nagy-Britannia kultúrájára fókuszáló Európai Hidak fesztivál külön koncertet szentel a szigetország elmúlt negyven évének. A program legfiatalabb komponistája, Christian Mason, két tanára, George Benjamin és Julian Anderson, valamint az angol kortárs opera hírét legmesszebbre eljuttató Thomas Adès művei a minket körülvevő világ szépségeire, az apró részletek fontosságára reflektálnak. Az esten közreműködik a BFZ szólamvezető csellistája, a Liszt Ferenc- és Lajtha-díjas Szabó Péter. Dirigensként az a Franck Ollu lép színpadra, aki a Gramophone szerint a minőség megkérdőjelezhetetlen biztosítéka.

„Egy homokszemben lásd meg a világot, / Egy vadvirágban a fénylő eget, / Egy órában az örökkévalót, / S tartsd tenyeredben a végtelent” – hangzik William Blake verse Weöres Sándor fordításában. Mason úgy érezte, ez Pierre Boulez művészetének lényege: egy végtelen világ megalkotása a legapróbb elemből. A 90 éves mester tiszteletére 2015-ben írt mű nyitótétele a vers első sorát zenésíti meg, középpontba helyezve a kis cintányérszerű csengettyűket, a krotálokat.

Egy évvel később született meg Thomas Adès 2009-es műve, az eredetileg csellóra és zongorára komponált Lieux retrouvés (Megtalált helyek) kisegyüttesre és gordonkára átírt változata. Az első tételben (A vizek) változatos intenzitással folyó hangokat hallunk. A második (A hegy) vad pengetésekkel hódítja meg a csúcsot, ahol egy pillanatnyi teljes nyugalom után diadalittasan szúrja ki zászlaját. A mezők című tétel derűs és higgadt, a végén a cselló varázslatos üveghangokkal cseng ki a semmibe. Mindez szemben áll az utolsó tétel (A város) sötét és virtuóz halálkánkánjával.

Az Alhambra fantáziával Anderson a híres spanyol palota építészete és művészete előtt tiszteleg, megjelenítve az épület mór történelmét és a gyönyörű tájat is. Bár a szerző nem közölt programot, a képek egyértelműek; az épületet sok ütőhangszerrel, nyers és energikus zenével bemutató első tétel után éles kontraszt következik: a granadai panoráma.

A koncertet záró Benjamin-mű címe a nap első fényeire utal. William Turner A norhami vár pirkadatkor című, 1845 körül készült festménye ihlette meg a szerzőt, akit lenyűgözött, ahogyan a nap fényétől olvadni látszanak a szilárd tárgyak. Háromtételes darabjában a frázisokat olvasztja meg izgalmasan áramló, ködös hangzásokkal. A fátyolosságba berobbanó fényfanfár után kontrasztokban gazdag, folyamatos világosodás jellemzi a művet.

Érdekességek Christian Mason darabját 2015. augusztus 23-én a Luzerni Fesztiválon (karmester: Matthias Pintscher), Thomas Adès művét 2009. június 21-én az Aldeburgh-i Fesztiválon (cselló: Steven Isserlis, karmester: Thomas Adès), Julian Anderson Alhambra Fantasyjét 2000. február 6-án Londonban (karmester: Oliver Knussen), George Benjamin At First Lightját 1982. november 23-án Londonban (karmester: Simon Rattle) mutatták be; a Fesztiválzenekar mind a négy művet most játssza először.

Mi történt a művek keletkezése idején? 2015. január 7-én két dzsihádista fegyveres megtámadta a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap párizsi szerkesztőségét / 2015-ben megjelent Isabel Allende chilei írónő A japán szerető című regénye / 2009-ben New Yorkban bemutatták Kurtág György Anna Ahmatova verseire komponált dalciklusát / 2000. május 11-én Londonban átadták a Tate Modern múzeumot / 2000. április 18-án Berlinben bemutatták Harrison Birtwistle brit zeneszerző Utolsó vacsora című operáját / a brit hadsereg 1982. június 14-én visszafoglalta a Falkland-szigeteket, amelyeket Argentína 74 napon át megszállva tartott / 1982-ben megjelent Tzvetan Todorov bolgár-francia történész, filozófus, antropológus Amerika meghódítása című műve

Az Európai Hidak fesztivál a Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa közös rendezvénye.

Teljes leírás

Kategóriák