hun/ eng
keresés
kosaram
Franck Ollu

Franck Ollu

karmester

Franck Ollu sokoldalú karmester, a kortárs és a francia zene igen elismert szakértője. A 2019/20-as évadban Dusapin Macbeth-jének franciaországi premierjét vezényli az Opéra Comique-ban, valamint Honegger Jeanne d’Arc-ját a Bázeli Operában. Zenekari hangversenyen többek között a Bázeli Kamarazenekart és az Israel Contemporary Players együttest fogja dirigálni, és fellép a stockholmi Konserthusetban is a George Benjamin zenéje előtt tisztelgő fesztiválon.

Az elmúlt évadban a Strasbourgi Operában Debussy Pelléas és Mélisande című operájának, Caenban pedig Zemlinsky A törpe című operájának megújítását vezényelte. A Salzburgi Ünnepi Játékokra Dusapin Medeamaterial című művének előadásával tért vissza.

Franck Ollu számos jelentős opera világpremierjének vezénylésére kapott felkérést, ezek közé tartozik Bianchi Thanks to My Eyes című műve (Aix-en-Provence-i Fesztivál), valamint Dusapin darabjai; a Penthésiléa (La Monnaie) és a Passion (Aix-en-Provence-i Fesztivál). Ő dirigálta Benjamin első operája, az Into the Little Hill első előadásait 2006-ban az Opéra Bastille-ban, valamint Helmut Oehring Die Wunde Heine című darabját az Ensemble Modern és a brémai Deutsche Kammerphilharmonie előadásaiban.

Az Ensemble Modern együttessel különösen szoros kapcsolatot ápol. A közelmúltban fellépett még a berlini Német Szimfonikus Zenekarral, a Frankfurti Rádió és a BBC Szimfonikus Zenekarával, valamint a Dán Nemzeti Szimfonikus Zenekarral. A zenekarra vagy zenei együttesekre írt daraboknak az ő nevéhez fűződő világpremierjei közül kiemelkednek Brian Ferneyhough, Eötvös Péter és Wolfgang Rihm művei.