BFO
Budapesti Fesztiválzenekar

Radu Lupu

billentyűs hangszerek

A romániai születésű Radu Lupu első zongoraleckéit Lia Busuioceanu-nál vette hatéves korában. 12 évesen, saját műveivel lépett fel először a nyilvánosság előtt. Három versenyen is első helyezést ért el: 1966-ban a Van Cliburn, 1967-ben az Enescu International, 1969-ben pedig a Leeds International versenyen.

Radu Lupu a világ összes nagy zenekarával fellépett már, beleértve a Berlini Filharmonikusokat (akikkel az 1978-as Salzburgi Ünnepi Játékokon debütált Karajan vezényletével), a Bécsi Filharmonikusokat (az 1986-os Salzburgi Ünnepi Játékokat nyitották Muti vezényletével), a Concertgebouw Zenekarral, valamint a legnagyobb londoni és amerikai zenekarokkal. Első jelentősebb egyesült államokbeli fellépései közé tartozik 1972-es New York-i szereplése a Clevelandi Zenekarral Barenboim vezénylete alatt, valamint előadása a Chicagói Szimfonikus Zenekarral és Giulinivel. Fellépett az összes neves zenei fesztiválon.

A Decca lemezkiadóval készített felvételei között megtalálhatóak Beethoven zongoraversenyei, Brahms 1. zongoraversenye, Grieg és Schumann zongoraversenyei, Mozart összes hegedű- és zongoraszonátája Szymon Goldberggel, Debussy és Franck hegedű- és zongoraszonátái Kyung Wha Chunggal, valamint Beethoven, Brahms, Schumann és Schubert szóló zongoraművei. 1995-ben két díjat is nyert az „Év Legjobb Hangszeres Felvétele” kategóriában: egy Grammyt Schubert D. 664-es jegyzékszámú A-dúr szonátájáért és D. 960-as jegyzékszámú B-dúr szonátájáért, valamint az Edison-díjat Schumann Kinderszenen, Kreisleriana és Humoreske című műveiért.

A 2017/18-as évadban a művész fellép a lipcsei Gewandhausorchesterrel, a Budapesti Fesztiválzenekarral, a Flandriai Filharmonikus Zenekarral, az Orchestre de la Suisse Romande-dal, az Orchestre National de Lyonnal és a Royal Filharmonikusokkal. Többek között Lisszabonban, Madridban és Barcelonában ad szólóestet, és fellép a Verbier Fesztiválon.

2006-ban Radu Lupu két díjat is nyert: a Premio Internazionale Arturo Benedetti Michelangeli-díjat és az (Olasz Kritikusok Társasága által odaítélt) Abbiati-díjat immár második alkalommal. Az első Abbiati-díjat 1989-ben nyerte.

További zenészek ebből a szólamból

Összes zenész megtekintése