hun/ eng
keresés
kosaram
Nyikolaj Borcsev_c_Nina Ai-Artyan 3.jpg new-1-Dima-tarasenko-WEB.jpg
Naptáramhoz adom

Prokofjev-maraton: Evelina Dobračeva és Nyikolaj Borcsev dalestje

2023
Február4 20:00
Naptáramhoz adom

Program

Szergej Prokofjevbio:

Anyutka, Op. 66a, No. 2
Rasztyot sztrana (Gyarapszik a haza), Op. 66b, No. 1
Szeroje platyice (A szürke ruhácska), Op. 23, No. 2
Doverszja mnye (Bízz bennem), Op. 23, No. 3
Szoszni (Fenyőfák), Op. 73, No. 1
V tvoju szvetlicu (A szobádba), Op. 73, No. 3
Szolnce komnatu napolnyilo (A nap betöltötte a szobát), Op. 27, No. 1
Nasztojascsuju nyezsnoszty (Igazi gyengédség), Op. 27, No. 2
Nad poljarnim morem (A sarki tengereken), Op. 79, No. 3
Rómeó és Júlia – balettszvit szólózongorára
Na gore-to kalina (Bangita a hegyen), Op. 104, No. 3
Katyerina, Op. 104, No. 4
Sznyezski belije (Fehér hógolyók), Op. 104, No. 5
Szasenyka, Op. 104, No. 6
Dunyuska, Op. 104, No. 11

Közreműködők

Közreműködik

További információ

Az esemény körülbelül 1,0 óra hosszúságú.

Az eseményről

Mozarthoz hasonlóan ötévesen már komponált, nyolcévesen már operát írt, és Rimszkij-Korszakovtól tanult hangszerelni. Jóban volt Humphrey Bogarttal, és kiválóan sakkozott. A mai Ukrajna területén született, és Moszkvában hunyt el. Életműve megsínylette a szovjet hatalom nyomását, és ironikus módon Sztálinnal egy napon halt meg. Szélsőségek, ellentétek, váltások, küzdelmek, különcségek és persze fantasztikus zenék – ez Szergej Prokofjev, aki köré a BFZ és a Müpa hagyományos közös sorozata, a közkedvelt maraton ezúttal épül. Közel 62 éve alatt a szerző megjárta Amerikát és Párizst, egyedi hangú művei meghódították a világot, újjáélesztette a szonáta, a versenymű és a szimfónia műfaját, és akkora életművet hagyott maga után, hogy abból több maraton is kitelne. Töltsenek el egy egész napot ebben a különleges zenei világban!

Csajkovszkij, Dvořák, Beethoven, Schubert, Mozart, Bartók, Bach, Stravinsky, Mendelssohn és Schumann, Brahms, Bernstein, Debussy és Ravel, a duplázó Beethoven, az online megelevenedő Berlioz és Liszt, valamint Richard Strauss után a vonósnégyestől az operán át a filmzenéig megannyi műfajban alkotó zongorista-zeneszerző, Szergej Prokofjev lesz a Fesztiválzenekar és a Müpa tizenhatodik közös maratonjának főhőse. A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem ismét elsősorban a szimfonikus, a Fesztivál Színház a kamaraműveknek, a többi terem és tér pedig az ingyenes koncerteknek és vetítéseknek ad otthont. A fellépők névsora ezúttal is a hazai zenei élet kiemelkedő szólistáiból, kamaraformációiból és zenekaraiból áll majd, de szokás szerint lehetőséget kapnak a fiatal tehetségek is.

A matiné mesével indít és mesével zár. Nyitányként a két hét alatt komponált népszerű gyerekdarab, a Péter és a farkas hallható, fináléként pedig a balettirodalom megkerülhetetlen alkotása, a Hamupipőke szvit változata szólal meg. Felcsendülnek a szintén táncelőadásnak írt Rómeó és Júlia népszerű dallamai, de olyan ritkaságok is, mint a Kizsé hadnagy című (magyarul A cár aludni kíván címen ismert) film elképesztően hangszerelt kísérőzenéje. A lassú tételekkel körülölelt 1. hegedűverseny Kelemen Barnabás, a zongoravirtuóz Prokofjevnek Anton Rubinstein-díjat hozó 1. zongoraverseny Balog József szólójával kerül színpadra. Szimfónia terén végigkövethetjük a szerző útját a „klasszikus” kezdetektől a kiforrott 5. szimfóniáig. A Fesztivál Színházban pedig szonáták, kvartettek és nyitány kerülnek műsorra; zongoristák, vonósok és fúvósok kamarakoncertjeit, valamint egy különleges dalestet is élvezhet a közönség a „nagy” hangversenyek között. Rettegett Iván ezúttal csak a filmvásznon lesz jelen, de a maraton művészeti vezetője, Fischer Iván személyesen is, és a gondosan összeválogatott műsorfolyammal egy újabb olyan zeneszerzőt kedveltet meg mindenkivel, akire gyakran merész zenei fantáziája miatt sokan talán nem figyeltek fel. Eddig…

A Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar közös rendezvénye.

Teljes leírás