hun/ eng
keresés
kosaram
budapesti vonósok
Naptáramhoz adom

Prokofjev-maraton: Budapesti Vonósok

2023
Február4 10:30
Naptáramhoz adom

Program

Szergej Prokofjevbio:
Péter és a farkas, Op. 67

Közreműködők

Moderátor

További információ

Az esemény körülbelül 1,0 óra hosszúságú.

Az eseményről

Mozarthoz hasonlóan ötévesen már komponált, nyolcévesen már operát írt, és Rimszkij-Korszakovtól tanult hangszerelni. Jóban volt Humphrey Bogarttal, és kiválóan sakkozott. A mai Ukrajna területén született, és Moszkvában hunyt el. Életműve megsínylette a szovjet hatalom nyomását, és ironikus módon Sztálinnal egy napon halt meg. Szélsőségek, ellentétek, váltások, küzdelmek, különcségek és persze fantasztikus zenék – ez Szergej Prokofjev, aki köré a BFZ és a Müpa hagyományos közös sorozata, a közkedvelt maraton ezúttal épül. Közel 62 éve alatt a szerző megjárta Amerikát és Párizst, egyedi hangú művei meghódították a világot, újjáélesztette a szonáta, a versenymű és a szimfónia műfaját, és akkora életművet hagyott maga után, hogy abból több maraton is kitelne. Töltsenek el egy egész napot ebben a különleges zenei világban!

Csajkovszkij, Dvořák, Beethoven, Schubert, Mozart, Bartók, Bach, Stravinsky, Mendelssohn és Schumann, Brahms, Bernstein, Debussy és Ravel, a duplázó Beethoven, az online megelevenedő Berlioz és Liszt, valamint Richard Strauss után a vonósnégyestől az operán át a filmzenéig megannyi műfajban alkotó zongorista-zeneszerző, Szergej Prokofjev lesz a Fesztiválzenekar és a Müpa tizenhatodik közös maratonjának főhőse. A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem ismét elsősorban a szimfonikus, a Fesztivál Színház a kamaraműveknek, a többi terem és tér pedig az ingyenes koncerteknek és vetítéseknek ad otthont. A fellépők névsora ezúttal is a hazai zenei élet kiemelkedő szólistáiból, kamaraformációiból és zenekaraiból áll majd, de szokás szerint lehetőséget kapnak a fiatal tehetségek is.

A matiné mesével indít és mesével zár. Nyitányként a két hét alatt komponált népszerű gyerekdarab, a Péter és a farkas hallható, fináléként pedig a balettirodalom megkerülhetetlen alkotása, a Hamupipőke szvit változata szólal meg. Felcsendülnek a szintén táncelőadásnak írt Rómeó és Júlia népszerű dallamai, de olyan ritkaságok is, mint a Kizsé hadnagy című (magyarul A cár aludni kíván címen ismert) film elképesztően hangszerelt kísérőzenéje. A lassú tételekkel körülölelt 1. hegedűverseny Kelemen Barnabás, a zongoravirtuóz Prokofjevnek Anton Rubinstein-díjat hozó 1. zongoraverseny Balog József szólójával kerül színpadra. Szimfónia terén végigkövethetjük a szerző útját a „klasszikus” kezdetektől a kiforrott 5. szimfóniáig. A Fesztivál Színházban pedig szonáták, kvartettek és nyitány kerülnek műsorra; zongoristák, vonósok és fúvósok kamarakoncertjeit, valamint egy különleges dalestet is élvezhet a közönség a „nagy” hangversenyek között. Rettegett Iván ezúttal csak a filmvásznon lesz jelen, de a maraton művészeti vezetője, Fischer Iván személyesen is, és a gondosan összeválogatott műsorfolyammal egy újabb olyan zeneszerzőt kedveltet meg mindenkivel, akire gyakran merész zenei fantáziája miatt sokan talán nem figyeltek fel. Eddig…

A Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar közös rendezvénye.

Teljes leírás