hun/ eng
keresés
kosaram
Vilde Frang

Vilde Frang

hegedű barokk harsona

Vilde Frang játékát mély zeneiség és kivételes líraiság jellemzi, amely generációja egyik legkiemelkedőbb és legegyénibb hegedűművészeivé tette.

2012-ben egyhangú döntés alapján neki ítélték a Credit Suisse Young Artists díjat, amelynek eredményeként a Bécsi Filharmonikusok szólistája lehetett Bernard Haitink vezényletével a Luzerni Nemzetközi Fesztiválon.

Vilde 2016-ban, nagy sikerrel mutatkozott be a Berlini Filharmonikusokkal Sir Simon Rattle irányítása alatt, majd a 2017/18-as évadban további hangversenyek következtek a Berlini Filharmóniában, valamint a Baden-Badeni Húsvéti Fesztivál keretében Fischer Ivánnal.

A 2021/22-es évad során Vilde a Stockholmi Királyi Filharmonikus Zenekar rezidens művészeként két alkalommal lép majd fel a zenekarral, valamint önálló estet is ad Gyenyisz Kozsuhin zongoraművész közreműködésével. Emellett a zürichi Tonhalle Zenekar kivételes művészekre fókuszáló sorozatában mutatkozik be. Az évad során fellép majd a Bécsi Szimfonikusokkal a bécsi Musikvereinben és a zenekar turnéján, az Európai Kamarazenekarral, a BBC Szimfonikus Zenekarával a Barbican Centre-ben és egy koreai turnén, a Skót Kamarazenekarral, a Francia Rádió Filharmonikus Zenekarával, a brémai Deutsche Kammerphilharmonie-val, az Észak-német Rádió Szimfonikus Zenekarával, valamint visszatér a Los Angeles-i és a San Franciscó-i Szimfonikusokhoz.

A közelmúlt kiemelkedő eseményei közé tartozott fellépése a Londoni Szimfonikus Zenekarral, az amszterdami Concertgebouw Zenekarral, az Orchestre de Paris-val, a Budapesti Fesztiválzenekarral, a drezdai Staatskapellével, az Oslói Filharmonikusokkal, a Lipcsei Gewandhaus Zenekarával, szereplése Észak-Amerikában a Clevelandi Zenekarral és a Pittsburghi Szimfonikus Zenekarral, illetve bemutatkozása a New York-i, Lincoln Center rendezte Mostly Mozart Fesztiválon.

Vilde karmesterpartnerei között megtalálható Sir Simon Rattle, Bernard Haitink, Herbert Blomstedt, Esa-Pekka Salonen, Mariss Jansons, Vlagyimir Ashkenazy, Fischer Iván, Sakari Oramo, Jakub Hrůša, Vlagyimir Jurovszkij, Manfred Honeck, Mirga Gražinytė-Tyla, Daniel Harding, Valerij Gergijev, David Zinman, Antonio Pappano, Lahav Shani, Paavo Järvi és Jurij Tyemirkanov.

Vilde rendszeresen fellép a Luzerni Nemzetközi Fesztiválon és a BBC Proms fesztiválon Londonban, valamint lelkes kamarazenészként a Verbier Fesztiválon, a Lockenhausi Kamarazenei Fesztiválon, a George Enescu Fesztiválon, a Salzburgi Ünnepi Játékokon és a Prágai Tavasz Nemzetközi Zenei Fesztiválon. 2020 óta az Oslói Kamarazenei Fesztivál művészeti testületének is tagja. Gyakran ad szólóestet a Carnegie Hallban, a Concertgebouw-ban, a bécsi Musikvereinben, a berlini Filharmóniában, a Wigmore Hallban, a zürichi Tonhalléban és a brüsszeli Bozar kulturális központban. Emellett Észak-Amerikában a Vancouver Recital Series, a Boston Celebrity Series és a San Francisco Performances hangversenysorozatok rendszeres fellépője.

Vilde Frang felvételei kizárólag a Warner Classics kiadónál jelennek meg, és lemezeit számos díjjal ismerték el, többek között Edison Klassiek-díjjal, a Diapason magazin Arany Hangvilla-díjával, a Deutsche Schallplattenpreis és Grand Prix du Disque díjakkal, valamint Gramophone-díjjal. Vilde Norvégiában született, és Mariss Jansons meghívására tizenkét éves korában debütált az Oslói Filharmonikus Zenekarral. Tanulmányait az oslói Barratt Due Zenei Intézetben végezte, majd a hamburgi Musikhochschuléban Kolja Blacher, a Kronbergi Akadémián pedig Ana Chumachenco tanítványa volt. A Borletti-Buitoni Trust 2007. évi ösztöndíjasaként Mitsuko Uchidával dolgozott; 2003 és 2009 között az Anne-Sophie Mutter Alapítvány ösztöndíjasa volt.

Vilde egy 1734-ben, Guarneri del Gesu által készített hegedűn játszik, amelyet egy nagylelkű európai támogatója kölcsönzött számára.