hun/ eng
keresés
kosaram
Truls Mørk

Truls Mørk

cselló

A 2018/19-es évadban fellép többek között a San Franciscó-i Szimfonikus Zenekarral, a lipcsei Gewandhaus Zenekarával, a Bostoni Szimfonikus Zenekarral, az Orchestre de Paris-val, a Bajor Állami Operában, az NDR Elbai Filharmonikusokkal, a Montreali Szimfonikus Zenekarral és a zürichi Tonhalle Zenekarral. Miután a 2018-as Balti-tengeri Fesztiválon eljátszotta Esa-Pekka Salonen 2016-ban írt Csellóversenyét a zeneszerző vezénylete mellett, Truls Mørk most Salonennel és a Philharmonia Zenekarral ismét előadja a darabot Londonban, majd amerikai koncertkörútjukon, többek között a New York-i Lincoln Centerben és Berkeley-ben a CAL Performances szervezésében. Továbbra is rendszeresen ad szólóesteket a világ legjelentősebb koncertpódiumain és fesztiváljain. Az utóbbi időben állandó partnere Behzod Abduraimov, akivel amerikai és európai turnén vesz részt.

A kortárs zene jelentős népszerűsítőjeként Truls Mørk több mint 30 mű ősbemutatóján működött közre. Ezek közé tartozik Rautavaara Towards the Horizon című darabja (BBC Szimfonikus Zenekar/John Storgårds), Pavel Haas Csellóversenye (Bécsi Filharmonikusok/Jonathan Nott), Krzysztof Penderecki Concerto grosso három csellóra és zenekarra című kompozíciója (NHK Szimfonikus Zenekar/Charles Dutoit), valamint Hafliði Hallgrímsson Csellóversenye, amelyet közösen rendelt meg az Oslói Filharmonikusok, az Izlandi Szimfonikus Zenekar és a Skót Kamarazenekar.

Hangfelvételeinek sora tekintélyes, számos nagyszerű csellóversenyt vett lemezre, méghozzá olyan kiadóknál, mint a Virgin Classics, az EMI, a Deutsche Grammophon, az Ondine, az Arte Nova és a Chandos. Több felvétele is nemzetközi elismerésben – például Gramophone-, Grammy-, Midem- and ECHO Klassik díjban – részesült.