hun/ eng
keresés
kosaram
Mark Elder

Mark Elder

Mark Elder 2000 szeptemberében foglalta el a manchesteri Hallé Zenekar zeneigazgatói posztját. Korábban (1979 és 1993 között) az Angol Nemzeti Opera zenei igazgatója volt, valamint a BBC Szimfonikus Zenekara és a Birminghami Szimfonikus Zenekar első vendégkarmestere.

Számos, a világ legjobbjai között számontartott szimfonikus zenekarral dolgozott együtt, egyik vezető művésze a Felvilágosodás Kora Zenekarának, és sok éven át minden évben szerepelt a BBC Proms fesztiválon, 1987-ben és 2006-ban még a fesztivál záróestjének nemzetközi televízióközvetítésében is.

Hosszú ideje együttműködik a brit Királyi Operaházzal, és sok egyéb rangos intézményben is fellép, többek között a Metropolitan Operában, a Párizsi Operában és a Glyndebourne-i Operafesztiválon. Ő volt az első angol karmester, aki a Bayreuthi Ünnepi Játékokon új produkciót vezényelt.

2011 áprilisában az Opera Rara lemezkiadó művészeti igazgatója lett, és azóta számos díjnyertes felvételt készített a Hallé Zenekar széles repertoárjából.

Mark Eldert 1989-ben a Brit Birodalom Rendjének parancsnoki fokozatával (CBE) tüntették ki, 2008-ban ütötték lovaggá, 2017-ben pedig elnyerte a Companion of Honour rendet. 2006 májusában a Királyi Filharmóniai Társaság az év karmesterévé választotta, 2011-ben pedig a Királyi Filharmóniai Társaság tiszteletbeli tagjává választották.