hun/ eng
keresés
kosaram
Michel Tabachnik

Michel Tabachnik

karmester

Michel Tabachnik különleges jelenség, akiből árad a muzikalitás. Herbert von Karajan alkotótársa és tanácsadója volt, és – Pierre Boulez megbízásából – a párizsi Ensemble Intercontemporain, valamint a Lorraine-i Nemzeti Zenekar alapítója.

Michel Tabachnik zongora-, zeneszerzés- és karmesteri tanulmányokat folytatott Genfben, és már korán Ernest Ansermet és Igor Markevics szárnyai alá került. 130 világpremiert vezényelt, köztük húsz Iannis Xenakis-művet, aki mindig is „kedvenc előadójaként” tekintett rá.

2008 és 2015 között a Brüsszeli Filharmonikusok vezető karmestereként és zeneigazgatójaként rendkívül látványos eredményeket ért el a zenekarral. Kiemelkedő tevékenységéért 2015 júniusában az együttes „Conductor Emeritus” címmel tüntette ki.

Felvételei híven tükrözik változatos repertoárját, amely Beethoventől, Brucknertől és Wagnertől Honeggeren át Xenakisig és Boulezig terjed. Stravinsky Tavaszi áldozatának rögzítéséért (2013) Gramophone-díjat kapott, és Claude Debussy A tenger című művéről készült CD-jét a darab első számú referenciafelvételének választották.

Mindemellett Michel Tabachnik nemzetközileg elismert zeneszerző, akinek műveit rendszeresen előadják Németországban, Franciaországban és a Benelux államokban. Livre de Job című darabjának 2014-ben volt a premierje a Cité de la Musique-ben, 2016 márciusában pedig a Lyoni Operában tartották a világpremierjét a Benjamin – dernière nuit című operájának, amelyet Régis Debray librettójára komponált.