hun/ eng
keresés
kosaram
Christian Tetzlaff

Christian Tetzlaff

hegedű

Christian Tetzlaff évek óta az egyik legkeresettebb és legizgalmasabb hegedűművész a klasszikus zenei színtéren.

Koncertjei gyakran egzisztenciális élménnyé válnak mind a zene tolmácsolója, mind közönsége számára – a jól ismert darabok teljesen új megvilágításba kerülnek. Sűrűn foglalkozik olyan elfeledett remekművekkel, mint Joachim József hegedűversenye, amelyet nagy sikerrel adott elő. Emellett új, jelentős alkotásokat is igyekszik felvenni a repertoárjába, például 2013-ban bemutatta Jörg Widmann hegedűversenyét. Szokatlanul széles repertoárt játszik, és évente közel 100 koncertet ad.

Christian Tetzlaffot rendszeresen meghívják különböző zenekarok és események rezidens művészének, hogy alkalma nyíljon zenei interpretációit hosszabb időn át bemutatni, ahogy ez a Berlini Filharmonikusok és a londoni Wigmore Hall esetében is történt. A 2018-2019-es évadban egyszerre volt a Szöuli és a Drezdai Filharmonikusok rezidens művésze.

Karrierje során a világ legjelentősebb zenekarainak vendége volt, fellépett például a Bécsi és a New York-i Filharmonikusokkal, az amszterdami Concertgebouw Zenekarával, és London valamennyi vezető zenekarával. Olyan karmesterekkel dolgozott együtt, mint Sergiu Celibidache, Bernard Haitink, Lorin Maazel és Kurt Masur, a közelmúltban pedig Barbara Hannigan, Christoph von Dohnányi, Paavo Järvi, Vlagyimir Jurovszkij, Andris Nelsons, Sir Simon Rattle, Esa-Pekka Salonen és Michael Tilson Thomas.

Christian Tetzlaff 1994-ben alapította vonósnégyesét, és a kamarazenélés mind a mai napig ugyanolyan fontos számára, mint zenekari kísérettel vagy anélkül adott szólókoncertjei. A Tetzlaff Quartett 2015-ben megkapta az Arany Hangvilla-díjat, míg húgával, Tanja Tetzlaffal és Lars Vogt zongoraművésszel közös triójukat Grammy-díjra jelölték. Ebben az évadban a trióval fellép többek között a Rheingaui Zenei Fesztiválon, Lars Vogttal alkotott duójával pedig nagyszabású turnéra indul az Egyesült Államokba, valamint részt vesz a Mecklenburg-Elő-Pomerániai Fesztiválon is, és szintén duóban fellép Alexander Longquich zongoraművésszel a berlini, Pierre Boulezről elnevezett hangversenyteremben.

Számos elismerést kapott lemezfelvételeiért, többek között 2018-ban a Német Hanglemezkritikusok Díját, 2018 júliusában az Arany Hangvilla-díjat, 2017-ben pedig a Midem Classical Awardot. Nagy várakozás előzte meg Beethoven és Sibelius hegedűversenyeinek 2019 őszén, az Ondine kiadónál megjelent új felvételét, amelyen Tetzlaff a berlini Német Szimfonikus Zenekarral, Robin Ticciati vezénylete mellett játszik.

Különösen jelentős a 2017 szeptemberében megjelent, Bach szólóhegedűre írt szonátáit és partitáit tartalmazó albuma, amely a daraboknak már a harmadik általa készített felvétele. A Strad magazin a lemezt „Bach szólóműveinek szépségére adott elmélyült és életteli válasznak” nevezte. E művek koncertprogramjának is szerves részévé váltak: 2019 júliusában a Schleswig-Holsteini Zenei Fesztivált telt házas szólóesttel nyitotta meg a hamburgi Elbai Filharmónia nagytermében, illetve a közeljövőben Szentpétervárott, Moszkvában, valamint a Berlini Filharmóniában is fellép e darabokkal.

Christian Tetzlaff egy Peter Greiner német mester által készített hegedűn játszik, és rendszeresen tanít a Kronbergi Akadémián.