hun/ eng
keresés
kosaram
Camilla Nylund

Camilla Nylund

szoprán

Camilla Nylund a finnországi Vaasában született. Tanulmányait Illés Évánál kezdte, majd a salzburgi Mozarteum opera és ének szakán folytatta. 1995 decemberében elnyerte a Nemzetközi Mozarteum Alapítvány Lilli Lehmann-érmét.

Camilla Nylund, aki korábban Hannoverben és a drezdai Semperoperben volt társulati tag, mára szerepköre egyik legkeresettebb énekesévé vált a nemzetközi színtéren, és rendszeresen fellép a világ vezető operaházaiban, többek között a bécsi Staatsoperben, a müncheni Bajor Állami Operaházban, a New York-i Metropolitanben, a milánói Scalában, a párizsi Opéra de Bastille-ban, a Berlini és Hamburgi Állami Operaházban, a berlini Deutsche Operben, a Bayreuthi és a Salzburgi Ünnepi Játékokon, Barcelonában, Valenciában, Zürichben, Helsinkiben, Kölnben, Frankfurtban, Amszterdamban, Tokióban és San Franciscóban.

A klasszikus-romantikus repertoár valamennyi fontos szerepét énekli. Elsősorban Wagner – Erzsébet, Elza, Éva, Sieglinde, Senta – és Richard Strauss – Tábornagyné, Arabella, a Capriccio Grófnője, Khrüszothémisz, Császárné (Az árnyék nélküli asszony), Ariadné, Salome – interpretációival Camilla Nylund mindig képes új művészi szintre emelni az operajátszást.

A nemzetközi operaszínpadok mellett olyan neves hangversenytermek visszatérő vendége, mint a berlini Konzerthaus és Filharmónia, a müncheni Herkulessaal, a lipcsei Gewandhaus, az amszterdami Concertgebouw, a bécsi Musikverein és Konzerthaus, a hamburgi Elbai Filharmónia, a zürichi Tonhalle, és rendszeresen fellép Rómában, a BBC Promson, Philadelphiában, Clevelandben és Bostonban is.

Operaelőadásai és koncertjei során korunk legnagyobb karmestereivel lép fel, úgymint Zubin Mehta, Sir Simon Rattle, Christian Thielemann, Andris Nelsons, Daniel Barenboim, Vlagyimir Jurovszkij, Gianandrea Noseda, Riccardo Muti és Marek Janowski.

Camilla Nylund évek óta visszatérő sztárja a Bayreuthi Ünnepi Játékoknak. A Zöld Dombon 2011-ben a Tannhäuser Erzsébetének szerepében mutatkozott be. Legközelebb a Lohengrin Elzájaként és A nürnbergi mesterdalnokok Évájaként hallhatja majd a közönség.

2017-ben új, izgalmas szereppel bővítette repertoárját, amikor Marie-t énekelte a Wozzeckben (düsseldorfi Rajnai Német Opera). Az operavilág nagy érdeklődéssel várja bemutatkozását Jenufa (Berlini Állami Operaház) és Katyerina (Kisvárosi Lady Macbeth, Hamburgi Állami Operaház) szerepében.

Camilla Nylund művészetében központi helyet foglalnak el szólóestjei is. Koncertjeit, ahol partnere Helmut Deutsch, a német romantikus daloknak, valamint szülőföldje, Skandinávia zeneszerzőinek, elsősorban Sibeliusnak szenteli.

2019-ben a bécsi Staatsoper hosszú és sikeres művészi kapcsolatuk elismeréseként Wiener Kammersängerin címmel tüntette ki Camilla Nylundot, illetve korábban a drezdai Semperoper is Kammersängerin címet adományozott neki.