hun/ eng
keresés
kosaram
Alexandra Conunova

Alexandra Conunova

hegedű

A 2012-es hannoveri Joachim József Nemzetközi Hegedűverseny első helyezettje, a XV. Nemzetközi Csajkovszkij Verseny és a szingapúri nemzetközi hegedűverseny fődíjasa elsősorban virtuóz játékával, meleg hangszínével, lenyűgöző színtartományával és hibátlan technikájával vívta ki az elismerést.

2016-ban megkapta a londoni Borletti-Buitoni Trust rangos ösztöndíját.

Legutóbbi szereplései közül kiemelkednek a Mariinszkij Színház Zenekarával, az Orosz Nemzeti Zenekarral, az Orosz Nemzeti Filharmonikusokkal, a Mahler Kamarazenekarral, az Észak-Német Rádió Szimfonikus Zenekarával, a Suisse Romande Zenekarral, a Luzerni Szimfonikus Zenekarral, az Orchestra della Svizzera Italianával, a Musikkollegium Winterthurral, a Toulouse-i Nemzeti Zenekarral, a Párizsi Kamarazenekarral, a Marseille-i Filharmonikus Zenekarral, az Teatro Regio Torino Zenekarával és az I Pomeriggi Musicali zenekarral való fellépései. Rendszeresen feltűnik olyan híres karmesterek oldalán, mint Valerij Gergijev, Teodor Currentzis, Vlagyimir Szpivakov, Mihail Pletnyov, Takács-Nagy Gábor, Lawrence Foster és Gianandrea Noseda.

A későbbiekben visszatér a Gstaadi Fesztiválra, ezúttal Sibelius hegedűversenyét adja elő a Marinszkij Színház Zenekarával Valerij Gergijev vezénylete mellett, fellép a Transzszibériai Fesztivál megnyitóján Turnage két hegedűre írt versenyműével Vagyim Repinnel Andris Poga karmesteri pálcája alatt, bemutatkozik Takács-Nagy Gábor karmester és a Budapesti Fesztiválzenekar oldalán Mozart 1. hegedűversenyével, koncerteket ad Berlinben, Milánóban, Torinóban, Ferrarában, a Notre-Dame de Vie-ben és turné keretében Spanyolországban.

Az Aparté lemezcég gondozásában megjelent első lemeze, amelyen Prokofjev hegedűszonátáit adja elő Michail Lifits zongoristával, óriási kritikai sikert aratott. A Gramophone kritikusának szavaival: „A felvételen Conunova technikai magabiztosság és interpretációjának merészsége tekintetében egyaránt nagy formátumú művészként mutatkozik be… Nem lehet elég kifejezően méltatni olvasatának frissességét, előadásmódja élénkségét”. A The Strad szerint pedig a lemez „…már most az év egyik legjobb felvételének ígérkezik”.

2020 őszén, a karantén alatt adta ki egy barátokból és kollégákból alakult társulattal együtt, szintén az Aparté lemezcégnél Vivaldi Négy évszak című művéből készített felvételét, amelyről a kritikák ismét elragadtatottan nyilatkoztak: „legutóbbi felvételén az összes előadó mesés könnyedségű és kecsességű előadására Conunova andalítóan szép, fürge és finom játéka teszi fel a koronát ”, „virtuóz futamainak meleg hangzása, fesztelen gördülékenysége, artikulációjának széles tartománya, hangszíne és árnyalatai, finom spontaneitása, természetes megformálása különleges szépséget kölcsönöz játékának.” (Gramophone)

Conunova a legrangosabb komolyzenei fesztiválok, így többek között a Verbieri, a Gstaadi, a Montreux-i, a Septembre Musical, az Aix-en-Provence-i, a Folle Journée, a Besançoni, a Martha Argerich Festival, a Ferrara Musica és a Santa Cecilia Akadémia rendszeres vendége, és olyan kamarazenei partnerekkel működik együtt, mint Martha Argerich, Renaud Capuçon, Gautier Capuçon, Denis Kozhukhin, Michail Lifits, Andreas Ottensamer, Gérard Caussé, Borisz Brovtszün és Jean Rondeau.

A moldáv elnöktől kapott tiszteletbeli „Maître ès Arts” fokozat megszerzése után szülővárosában, Chișinăuban jótékonysági szervezetet alapított ArtaVie néven a tehetséges gyermekek és szociális programok támogatására.

Az utóbbi három évben a világ egyik vezető hegedűprofesszora, Eduard Wulfson iránymutatása és mentorálása mellett dolgozott Genfben.

Jelenleg egy zenekedvelő jóvoltából neki kölcsönzött, Giovanni Battista Guadagnini által 1785 körül készített, korábban Ida Levin hegedűművésznő által is használt hegedűn játszik.