hun/ eng
keresés
kosaram
"Virtuózok és muzsikusok, a legjobb fajtából"

Kritika

"Virtuózok és muzsikusok, a legjobb fajtából"

"Egy jelentékeny magyar zenész família pillanatképe, amely fényt villant arra, hogy két kolléga, apa és lánya mi mindent tud a zenéről, a gordonkázásról" – összegezte a Szabó 60/30 C-dúrban című koncertünket Hollós Máté zeneszerző.

Két csellista. Két nemzedék. Már az apa (Szabó Péter) is zenész család sarja, hát még a lánya (Szabó Ildikó), aki az apai hangszerre jelenti be igényét 4 és fél évesen. Nincs még méretéhez illő cselló, kap hát egy kötőtű-lábú brácsát…

Éppen most különös életkori együttállás tanúi vagyunk: az apa 60 éves, a leány 30. Ezt ünnepeltük a Budapesti Fesztiválzenekar telt házas próbatermében. A helyszín a zenekari tag apa révén „családias”, a közönség pedig „elfogult”, de mindketten bármikor bármilyen idegen helyszínen ugyanilyen siker várományosai. Virtuózok és muzsikusok, a legjobb fajtából. Mert virtuozitásuk a muzsikálást szolgálja. Nem sportteljesítménytől babonázottan tapsolunk – nem tudván uralkodni magunkon a kvintettben még egy közbülső tétel után sem –, hanem a zenét teljes mélységében és tág mivoltában felmutató Haydn C-dúr csellóverseny, C-dúr Beethoven szonáta és Schubert C-dúr vonósötös mint remekművek hallatán. Nincs „magamutogatás”, a mesterek szárnyain repülés, éppen ezért tudjuk igazán becsülni a teljesítményt mindkettejüknél. Azt játsszák, amit a zeneszerzők leírtak, nem „találnak fel”, erőszakolnak bele semmi vélt eredetiséget, így válnak méltó partnereivé a komponistáknak.

Nem elhallgatható a közreműködők méltó részvétele: a Fesztiválzenekarból társuló vonósoké és Ildikó régi bevált szonátapartneréé, Lajkó Istváné. Közben a Becze Szilvia vezette élvezetes beszélgetés adott érdekes információkat, valamint szűz fület a következő nagy falat zeneműhöz.

Örültem, hogy kamerákat láttam. Ez a koncert ugyanis bárhol, bárki által élvezettel meg- és újrahallgatható. Egy jelentékeny magyar zenész família pillanatképe, amely fényt villant arra, hogy két kolléga, apa és lánya mi mindent tud a zenéről, a gordonkázásról. S egyedi alkalom, mert bár reméljük, halljuk őket még együtt is, olyan többé nem lesz, hogy az apa éppen kétszer annyi idős, mint a lánya. S a kötőtűnek is van még szerepe: tovább szőni ezt az impozáns freskót…

A szerző Hollós Máté Erkel Ferenc és Bartók Béla-Pásztory Ditta-díjas zeneszerző, a Magyar Zeneszerzők Egyesülete tiszteletbeli elnöke.

Fotó: Halász Gábor