hun/ eng
keresés
kosaram
Skót szimfóniától a brémai muzsikusokig: augusztusi turnénk újabb állomásai

Hír

Skót szimfóniától a brémai muzsikusokig: augusztusi turnénk újabb állomásai

Második rész: Grafenegg, Bréma

A Budapesti Fesztiválzenekar augusztusban turnéja a második feléhez ért. Az Edinburgh-London szakasz koncertjeit nagy lelkesedéssel fogadta a nézőtér és a kritika is. Lássuk mire számíthat nemzetközi közönségünk Ausztriában és Németországban.

2023. augusztus 18. és 24. Grafenegg – Grafenegg Festival

A Bécs közelében 2007 óta évente megrendezett nyári fesztivál helyszíne a Grafenegg Kastély és parkja, a koncertek egyik helyszíne az építészeti díjakkal is kitüntetett Wolkenturm látványos és hangulatos, sülyesztettt szabadtéri színpada. A fesztivál zenei igazgatója a neves zongoraművész, Rudolf Buchbinder.

A BFZ idei grafeneggi fellépései körülölelik a zenekar brémai koncertjeit. A turnészakasz első koncertnapján Weber Bűvös vadászának nyitányával kezdődik, és Beethoven Eroicájával végződik a program. A kettő között azonban a Fischer Iván vezényelte Fesztiválzenekarhoz egy fiatal, rendkívül tehetséges osztrák trombitaművésznő, Selina Ott csatlakozik szólistaként, hogy Joseph Haydn egyetlen trombitaversenyét, a hangszer repertoárjának egyik legnépszerűbb darabját szólaltassa meg. Az utolsó koncertnapon Brahms kerül terítékre, az 1. zongoraverseny szólistája maga a fesztiváligazgató, az elismert Brahms-interpretátor Rudolf Buchbinder lesz. Elhangzik Brahms 1. szimfóniája is, az este karmestere a Grammy-díjas román Cristian Măcelaru lesz.

2023. augusztus 19. Bréma – Musikfest Bremen

A Brémában 1989 óta megrendezett fesztivál nemcsak klasszikus zenei koncerteket, hanem jazzt, világzenét és kísérleti műfajokat is kínál az érdeklődőknek. Hagyományosan a programsorozat nyitónapja az Eine grosse Nachtmusik [Nagy éji zene] címet viseli, amikor egyszerre számos koncert zajlik a kivilágított brémai piactér körül, az előadások központi helyszíne pedig a Die Glocke [Harang] nevű koncertterem.

A Nagy éji zene keretében a Fesztiválzenekar ebben a teremben ad egyetlen este három koncertet is Fischer Iván vezényletével. Az elsőn a Grafeneggben is játszott Haydn-trombitaverseny hangzik el Selina Ott-tal, amihez Bartók román népi táncai csatlakoznak. A másodikon Monteverdi, Ligeti, klezmer és magyar népzene adják a programot. A harmadik hangverseny pedig egyetlen szimfonikus művet, Beethoven Eroicáját szólaltatja meg.

A grafeneggi és brémai koncertek programjairól bővebben itt tájékozódhat.