hun/ eng
keresés
kosaram
Mától Fischer Iván az Európai Unió Ifjúsági Zenekarának zeneigazgatója

Közlemény

Mától Fischer Iván az Európai Unió Ifjúsági Zenekarának zeneigazgatója

Az Európai Unió Ifjúsági Zenekara (European Union Youth Orchestra, EUYO) bejelentette, hogy mától Fischer Ivánt nevezik ki a zenekar zeneigazgatójává. A pozícióban Vaszilij Petrenkót váltja, aki tíz sikeres éven át volt a társulat vezető karmestere, jelentős művészi fejlődéshez segítve az ifjúsági zenekart. Fischer Iván kezdeményezésére az EUYO és a Budapesti Fesztiválzenekar új zenekari akadémiát alapított, a budapesti közönség már szeptemberben, az Európai Hidak fesztiválon hallhatja a tehetséges fiatal muzsikusokat.

A bejelentést jegyző Marshall Marcus, az EUYO ügyvezető és művészeti igazgatója azokat a kilátásokat méltatta, amelyeket az új vezető, „Fischer Iván tehetségével, kreativitásával és emberségével” nyit meg a kontinens fiatal muzsikusai előtt. Zeneigazgatói szerepkörében Fischer Iván részt vesz a zenekar meghallgatásainak, művészi képzésének és fellépéseinek tervezésében, szoros együttműködésben az ügyvezető és művészeti igazgatóval. Az EUYO első koncertjeit Fischer Iván vezetésével a zenekar koncertotthonában és rendszeres nyári vendégszerepléseinek helyszínén, Grafeneggben adja majd 2024 augusztusában, majd turné következik, amelynek során fellépnek New Yorkban a Carnegie Hall WOW! fesztiválján, és a bolzanói Bozen fesztiválon, ahol a zenekar évente vendégeskedik.

Az EUYO egy évtizede alakított ki közös Ösztöndíj Programot a Budapesti Fesztiválzenekarral (BFZ). Fischer Iván és a két zenekar most abban állapodtak meg, hogy közösen létrehozzák az Európai Zenekari Akadémiát (European Orchestra Academy, EOA). Az Akadémia a jövő vezető zenekari személyiségeit képzi majd nemcsak a nagyzenekari és kamarazenekari játékban, hanem a koncertek népszerűsítésében is, és hangsúlyosan azokban a széleskörű tevékenységekben, amelyeket a zenészek a közösségekben végeznek. A képzés része lesz egy minden EU-tagállamot átfogó fellépéssorozat is.

Az Akadémia hallgatóit érintő első projekt a BFZ és az EUYO zenészeinek közös szeptemberi koncertje lesz az Európai Hidak fesztivál 2024-es programsorozatában Brüsszelben és Budapesten, az Európai Unió Tanácsának 2024-es elnökségét betöltő két ország, Belgium és Magyarország fővárosában. „Bízom az új generációban, meg fogják változtatni a világot. Az első lépés, hogy jelentkezzenek az EUYO-ba. A következő lépésekkel augusztusban indulunk.” – mondta Fischer Iván az Akadémia ambícióiról.

Fischer Iván továbbra is zeneigazgatója marad az általa alapított Budapesti Fesztiválzenekarnak, és változatlanul ellátja tiszteletbeli vendégkarmesteri feladatait az amszterdami Concertgebouw Zenekaránál és a Berlini Konzerthausorchesternél.

A bejelentés itt olvasható az EUYO weboldalán.