hun/ eng
keresés
kosaram
Idősotthonokban adott koncerteket a Fesztiválzenekar

Közlemény

Idősotthonokban adott koncerteket a Fesztiválzenekar

Aranykor címmel, kilenc budapesti idősotthonban adott kamarakoncertet a Budapesti Fesztiválzenekar az évente megrendezett Közösségi Hét keretén belül. Az élő zene mind az időseknek mind a hosszú idő után újra közönség előtt játszó zenészeknek hatalmas élményt jelentett.

Kilenc, többségében a Fővárosi Önkormányzat által fenntartott idősotthonban adott kamarakoncertet a Budapesti Fesztiválzenekar áprilisban. Az évente megrendezett Közösségi Hét keretein belül, a szigorú járványügyi óvintézkedések mellett az udvarokon vagy kertekben megtartott Aranykor koncerteken legtöbbször vonósnégyesek léptek fel, nagy tetszést aratva nemcsak az otthonok lakói, de az ápolók, orvosok körében is. A zenészeknek pedig nemcsak a segítség érzése jelentett örömet, de az is, hogy hosszú hónapok online koncertezése után végre újra közönség előtt játszhattak. Biró Ágnes hegedűművész a Kútvölgyi Úti Idősek Otthonában adott koncerten így fogalmazott: „Több mint egy éve nem tudunk a közönségünknek játszani, és ezek a mostani Közösségi Hét koncertek az elsők, amikor közönségnek játszunk, és így játszani egy muzsikusnak mindenképpen feltöltődés”.

Az idősotthonokba muzsikát hozó Aranykor koncerteket összesen több mint 350-en hallgatták meg. A programról készült kisfilm ezen a linken tekinthető meg: https://youtu.be/-TyV6HVjxCY

A Közösségi Hét idén is megszólította a gyerekeket is: online több napig elérhetőek voltak a Zenevár mesekoncert és a Hangszerkostoló. A BFZ április utolsó és május első hetében az Online zenés körút kamarakoncertjeivel folytatja ingyenesen elérhető eseményeinek sorát: a Fővárosi Levéltárban rögzített hangversenyek elérhetőek a zenekar honlapján, YouTube-csatornáján és Facebook oldalán is.

A Budapesti Fesztiválzenekar sok éve teljesít társadalmi missziót közösségi programjaival, olyanoknak is eljuttatva a zene és zenélés örömét, akik számára az élő klasszikus zene csak nehezen vagy egyáltalán nem érhető el.