hun/ eng
keresés
kosaram
VALAMIT A ROMANTIKUS REPERTOÁRBÓL

VALAMIT A ROMANTIKUS REPERTOÁRBÓL

Eva Neuszerova oboaművésznek 2018-ban tettük fel öt elgondolkodtató kérdésünket. A Pozsonyban tanult művész 2010 óta játszik a Budapesti Fesztiválzenekarban.

A zenetörténet mely alakjával beszélgetne egy üveg bor mellett?

Luciano Pavarottival! Ő a kedvenc énekesem, hangjának egyedi szépségével soha nem tudok betelni. Úgy hallottam, remek szakács is volt, és akárhová utazott, mindig vitt magával saját tésztát. Micsoda este lenne ‒ finom ételek, bor, és persze elénekelné nekem a legszebb áriákat! :)

A sajátján kívül melyik hangszert tanulná meg szívesen?

Énekelnék. Úgy vélem, az énekesi pálya nagyon nehéz; egyszerre kell színészkedni, táncolni és énekelni, operaszövegeket megtanulni több nyelven és ezeket fejben tartani. De irigylem őket azért, hogy képesek kizárólag a testükkel kifejezni magukat, nincs szükségük egyéb eszközre. Minden, amit éreznek, a maga „nyers” valójában tör ki belőlük, igazán hiteles. Az oboánál nagyon oda kell figyelni a hangszer technikai adottságaiból fakadó részletekre ‒ például a nádra. Előfordul, hogy egy oboista minden figyelme a nádra irányul, hogy az rendben van-e vagy sem ‒ ahelyett, hogy csak és kizárólag a zenére koncentrálna. Szeretnék zongorázni is, és néha kedvem lenne egy csellót is kézbe venni, s játszani valamit a romantikus repertoárból.

Melyik zeneszerző bőrébe bújna, és miért?

Talán Sibeliuséba. Az elmúlt néhány évben sokat játszottam a darabjait, így volt szerencsém kicsit mélyebben megismerni és jobban megérteni, mint amikor csupán hallgattam. Csodálatosnak tartom. Hosszú életet élt, sok barát vette körül, és szép nagy családja volt öt lánnyal, s egy odaadó feleséggel. Egy gyönyörű vidéki házban éltek, amelyet a feleségéről neveztek el. Jártam ott, és titokban azt kívántam, legyen nekem is egyszer egy ilyen házam.

Mi volt a legnagyobb csalódása?

Egy kicsit gondolkodnom kell, de azt hiszem, föntről valaki nagyon vigyáz rám, jól vezeti a lépteimet, és nem küld túl sok nagy csalódást. Ugyanakkor úgy vélem, néhány csalódás az élet természetes velejárója. Tanulunk belőlük, továbblépünk, és remélhetőleg erősebbek leszünk általuk.

Folytassa! Életfilozófiája szerint...

Mindig a legjobb tudásod szerint cselekedj, és úgy bánj másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled bánjanak.

Eva Neuszerova pályáját, szakmai sikereit ide kattintva ismerhetik meg.