BFO
Budapesti Fesztiválzenekar

Sebestyén Márta

Sebestyén Márta születése óta a zene bűvöletében él, nem utolsósorban édesanyja, Kodály Zoltán egykori tanítványa révén. Különösen a népdalok világa ragadta meg – népdaléneklési tehetségére már kislány korában felfigyeltek.

Egyike azon kevés magyar előadóművészeknek, akik a hamisítatlan, tradicionális magyar kultúrát képviselik otthon és világszerte egyaránt. Koncertjein életre kelti a Bartók Béla és Kodály Zoltán által rögzített, mára szinte feledésbe merült hagyományos népdalokat. Tehetsége, képzett hangja és varázslatos lénye páratlan jelenséggé teszi. Szinte nincs olyan ország, ahol Sebestyén Márta ne képviselte volna a magyar kultúrát szólóban vagy zenésztársaival. Énekelt már magyar népdalokat a japán császár, a spanyol király és az angol uralkodó előtt is. Valódi kulturális nagykövete hazájának.

Minden magyarországi díjat megkapott, amit csak egy művész elnyerhet: „Az év énekesnője” (1984), „Liszt Ferenc-díj” (1991), „Kossuth-díj” (1999), „Prima Primissima díj” (2003), „Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje” (2005). Olaszországban a „Diploma alla Carriera” és a „Chinciano Fellini” elnevezésű díjakkal tüntették ki. Énekelt a többszörös Oscar-díjas Az angol beteg című filmben és a Deep Forest Grammy-díjas világzenei albumán is.

Az UNESCO Artist for Peace címének birtokosa és a Magyar Művészeti Akadémia tagja.

További zenészek ebből a szólamból

Összes zenész megtekintése