hun/ eng
keresés
kosaram
Jordi Savall

Jordi Savall

Nemzedékének egyik legsokoldalúbb tehetsége, Jordi Savall több mint ötven éve foglalkozik a zene feledésbe merült gyöngyszemeinek felelevenítésével. A régi zene fáradhatatlan kutatója gambaművészként és karmesterként egyaránt ismert. Koncertfellépőként, pedagógusként, kutatóként, valamint új zenei és kulturális projektek megalkotójaként végzett munkássága révén a historikus zene újraértékelésének vezéralakjává vált. Montserrat Figuerasszal közösen több társulatot is alapított, így például a Hespèrion XXI-t (1974), a La Capella Reial de Catalunyát (1987) és a Le Concert des Nations-t (1989), amelyek tagjaival együtt felfedezi és megteremti az érzelmek és a szépség világát, amelyben a régizene-rajongók milliói gyönyörködhetnek világszerte.

Több mint 230 középkori, reneszánsz, barokk és klasszicista zenei felvételéért – amelyekben a spanyol és a mediterrán zenei örökség kiemelt hangsúlyt kapott – számos díjat és elismerést kapott, így többek közt a MIDEM Classical Awardot, az International Classical Music Awards díját és a Grammy-díjat. Koncertfellépései során a zenét egyfajta közvetítő közegként használja a különböző és gyakran egymással háborúban álló népek és kultúrák közötti egyetértés és béke megteremtésére. Ennek jegyében társulataival rendszeresen lépnek fel arab, izraeli, török, görög, örmény, afgán, mexikói és észak-amerikai vendégművészek. 2008-ban a kultúrák közötti párbeszéd európai uniós nagykövetének nevezték ki, az UNESCO jószolgálati nagyköveti programja keretében Béke Művész címet nyert.

Termékeny munkásságának elismeréseként a legmagasabb nemzeti és külföldi elismeréseket gyűjtötte be, így az Evorai Egyetem (Portugália), a Barcelonai Egyetem (Katalónia), a Leuveni Egyetem (Belgium) és a Bázeli Egyetem (Svájc) díszdoktori címét, a Francia Köztársaság Becsületrendjének lovagi fokozatát (Franciaország), Alsó-Szászország Kulturális és Tudományos Minisztériumának Praetorius-díját, a Katalán kormány aranyérmét, a Helena Vaz da Silva-díjat, valamint a zenei világ Nobel-díjának tartott „Léonie Sonning” zenei díjat. „Jordi Savall végtelenül színes közös kulturális örökségünk élő bizonyítéka és korunk ideáljának megtestesítője.” (The Guardian, 2011).