hun/ eng
search
my basket
The re-established OMIKE

News

The re-established OMIKE

Fischer Iván is az OMIKE, az Országos Magyar Izraelita Közművelődési Egyesület újjáalapítói között van, amelynek fő célja, hogy a gyönyörűen felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában kulturális eseményeket, koncerteket, irodalmi esteket, kiállításokat szervezzen. A kezdeményezést számos szervezet, köztük az Örkény Színház és a Mazsihisz mellett a Budapesti Fesztiválzenekar is támogatja: az egyesület első eseményein, Fischer Iván vezényletével, zenészeink adnak koncerteket. A műsor mindegyik hangversenyen más, sőt igen vegyes: a november 16., 19. és 20-i koncerteken lesz barokk zene, egy-egy darab Mozart és Sztravinszkij tollából, de kortárs mű is elhangzik Philip Glasstól, az utolsó koncerten pedig Snétberger Ferenc fog improvizálni. Az előadások szerves részeként az Örkény Színház színészei kortárs irodalmi művekből olvasnak fel: Vida Gábor, Borda Réka és Harag Anita műveiből hangzanak el részletek.

Az egyesületet kilenc alapító tag jegyzi, zeneigazgatónk mellett köztük van a világhírű zongorista, Schiff András is. Az alapítók hangsúlyozzák, hogy kit várnak az egyesületbe: „Mindenkit, aki szereti a kultúrát. Zsidókat, nem zsidókat, akik ebben a gyönyörű zsinagógában szeretnének koncerteket, irodalmi esteket, kiállításokat látogatni.” Az egyesületi tagok szavazati joggal rendelkeznek majd, és elővásárlási jogot élveznek az OMIKE rendezvényein.

Az OMIKE-t, az Országos Magyar Izraelita Közművelődési Egyesületet 1909-ben Hevesi Simon rabbi alapította azzal a céllal, hogy budapesti zsidó polgárok kulturális események szervezésével szolgálják a magyar közművelődést. Az OMIKE szervezte 1939 és 1944 között a Művészakciót is, amely munkát biztosított állásukat vesztett zsidó művészeknek.

A nyitókoncertekről további részleteket és jegyet vásárolni az omike.hu honlapon lehet.