BFO
Budapesti Fesztiválzenekar

Seong-Jin Cho

Seong-Jin Cho lenyűgöző tehetségének és veleszületett muzikalitásának köszönhetően hamar a világ élvonalába került, és generációja egyik legkülönlegesebb művészeként tartják számon. Megkapóan természetes egyensúlyt tükröző, megfontolt, mégis költői, határozott, de érzékeny, virtuóz és színes játéka egyszerre magabiztos és mesterkéletlen.

Seong-Jin Cho 2015-ben hívta fel magára a világ figyelmét, amikor megnyerte a varsói Nemzetközi Chopin Zongoraversenyt. Ez a verseny több világszínvonalú művészt – így például Martha Argerich-et, Maurizio Pollinit és Krystian Zimermant – indított már el a pályán.

2016 januárjában Seong-Jin kizárólagos szerződést kötött a Deutsche Grammophon lemezcéggel. Még ugyanazon év novemberében megjelent első lemeze, amelyen Chopin 1. zongoraversenyét adja elő a Londoni Szimfonikusokkal és Gianandrea Noseda vezénylésével, valamint a zeneszerző négy balladáját játssza. Ezt követte 2017 novemberében egy szólólemez Debussy műveivel. Mindkét album komoly kritikai elismerést aratott világszerte. 2018-ban Mozart néhány szonátájáról és d-moll zongoraversenyéről készített felvételt az Európai Kamarazenekar kíséretével és Yannick Nézet-Séguin vezénylésével.

Gyakran tart szólóhangversenyeket, számos alkalommal lép fel a világ legrangosabb koncerttermeiben. A 2018–19-es évadban visszatér a Carnegie Hall nagytermének színpadára, hogy részt vegyen a Keyboard Virtuosos koncertsorozaton, amelyen 2017-ben teltház fogadta. Emellett ismét fellép az amszterdami Concertgebouw-ban a Master Pianists sorozat keretében, és számos más helyszín mellett játszik a Berlini Filharmónia kamaratermében (a Berlini Filharmonikusok koncertsorozatán), a frankfurti Alte Operben, a Los Angeles-i Walt Disney Hallban (a Los Angeles-i Filharmonikusok szólókoncert-sorozatán), a zürichi Tonhalle Maagban, a stockholmi Konserthusetben, a müncheni Prinzregententheaterben, a chicagói Mandel Hallban, a lyoni Auditoriumban, valamint a La Roque d’Anthéron-i, a Verbier-i, a Gstaadi Menuhin és a Rheingau-i Fesztiválon.

Az elkövetkezendő két évadban fellép a Londoni Szimfonikusokkal és Gianandrea Nosedával a Barbican Centre-ben, a Francia Rádió Filharmonikus Zenekarával és Myung-whun Chunggal a Párizsi Filharmóniában, a Lipcsei Gewandhaus Zenekarral és Antonio Pappanóval, a Hongkongi Filharmonikus Zenekarral és Jaap van Zwedennel, a Pittsburghi Szimfonikus Zenekarral és Manfred Honeckkel, a Finn Rádió Zenekarával és Hannu Lintuval, a Philadelphia Zenekarral és Yannick Nézet-Seguinnel, valamint a szintén Myung-whun Chung vezényelte Scala zenekarával. Ezenkívül az Európai Unió Ifjúsági Zenekarával és Gianandrea Noseda vezénylésével megfordul még az amszterdami Concertgebouw-ban, a Royal Albert Hallban, a berlini Konzerthausban, a Londoni Filharmonikusokkal és Robin Ticciattivel Németországban, a WDR Szimfonikus Zenekarral és Marek Janowskival Németországban és Japánban, a Santa Cecilia Akadémia Zenekarával és Antonio Pappanóval pedig Ázsiában.

Koncertjein olyan kiemelkedő karmesterekkel működik együtt, mint Sir Simon Rattle, Valery Gergiev, Esa-Pekka Salonen, Vladimir Ashkenazy, Yuri Temirkanov, Krzysztof Urbański, Fabien Gabel, Marek Janowski, Vasily Petrenko, Jakub Hrůša, Leonard Slatkin és Mikhail Pletnev.

2017 novemberében Seong-Jin Lang Langot helyettesítette a Berlini Filharmonikusok berlini, frankfurti, hongkongi és szöuli koncertjein. További jelentős fellépései még többek között koncertjei a Királyi Concertgebouw Zenekarral, az Orchestre de Paris-val, a Marijinszkij Zenekarral, a Müncheni Filharmonikusokkal, a Berlini Rádió Szimfonikus Zenekarával, a Liverpooli Királyi Filharmonikus Zenekarral, az NHK Szimfonikus Zenekarral, a Philharmonia Orchestrával, a Szöuli Filharmonikusokkal, a Cseh Filharmonikus Zenekarral, a Budapesti Fesztiválzenekarral, a Dán Nemzeti Szimfonikus Zenekarral, az Orosz Nemzeti Zenekarral, a Detroiti Szimfonikusokkal, az Észak-német Rádió Filharmonikus Zenekarával, az RAI Szimfonikus Zenekarral és a Hesseni Rádió Szimfonikus Zenekarával.

Seong-Jin Cho 1994-ben született Szöulban. Hatéves korában kezdett zongorázni, és első nyilvános szólóestjét tizenegy évesen tartotta. 2009-ben első helyezést ért el a Japánban tartott Hamamatsu Nemzetközi Zongoraversenyen – a verseny történetének legfiatalabb győzteseként. 2011-ben (tizenhét évesen) harmadik lett a moszkvai Nemzetközi Csajkovszkij Versenyen. 2012-ben a francia fővárosba költözött, hogy Michel Bérofftól tanulhasson a Paris Conservatoire National Supérieur de Musique-en, ahol 2015-ben végzett. Jelenleg Berlinben él.

Forrás: seongjin-cho.com

További zenészek ebből a szólamból

Összes zenész megtekintése