BFO
Budapesti Fesztiválzenekar

Robert Dean Smith

1997-es látványos debütálása óta A nürnbergi mesterdalnokok Stolzingi Walthereként a Bayreuthi Fesztiválon, Robert Dean Smith a világ vezető operaházainak és hangversenytermeinek rendszeres fellépője. Világszerte nagy sikerrel énekel drámai és hőstenor szerepeket, a különböző színházakban és hangversenytermekben tartott fellépései és karmesterpartnereinek listája – Mehta, Pappano, Thielemann, Muti, Barenboim, Sawallisch, Boulez, von Dohnanyi, Haitink, Nagano és Gatti – igazolják, milyen magasan jegyzik napjaink legelismertebb énekművészei között.

Bayreuthban fellépett a Trisztán címszerepében, Stolzingi Waltherként A nürnbergi mesterdalnokokban, valamint a Lohengrin címszerepében és Siegmundként A walkürben. Vendége volt még a bécsi Staatsopernek (Trisztán, Manon Lescaut, Mesterdalnokok, Fidelio), a milánói Scalának (Lohengrin, Fidelio, Tannhäuser) és a New York-i Metropolitan Operának is (Trisztán, Ariadne Naxosban, Pillangókisasszony, Tosca).

Hangversenyein a legkiválóbb zenekarokkal működött együtt, köztük az amszterdami Concertgebouw Zenekarával (Dal a Földről, Psalmus Hungaricus, Beethoven: 9. szimfónia, Stravinsky: Oedipus Rex), a Londoni Szimfonikus Zenekarral (Elgar: Gerontius álma) és a Philadelphia Zenekarral (Beethoven: Missa Solemnis).

Összes zenész megtekintése