BFO
Budapesti Fesztiválzenekar

Renaud Capuçon

Renaud Capuçon hegedűművész, művészeti igazgató, az Aix-en Provence-i Húsvéti Fesztivál művészeti igazgatója, a Gstaadi Sommets Musicaux művészeti igazgatója, a Lausanne Soloists zenekar művészeti igazgatója, a 2018-as Long Thibaud Crespin Nemzetközi Verseny zsűrijének elnöke.

A francia hegedűművész, Renaud Capuçon szilárdan megalapozott nemzetközi karriert tudhat magáénak mind szólistaként, mind kamarazenészként. A nyugalmáról, mély hangzásvilágáról és virtuozitásáról ismert és kedvelt művész a világ legjelentősebb zenekaraival és művészeivel lép fel a legnevesebb helyszíneken és fesztiválokon.

Renaud Capuçon 1976-ban született Chambéryben. Tanulmányait a Párizsi Konzervatóriumban kezdte tizennégy éves korában, és az ott eltöltött öt év alatt számos jelentős díjat nyert. Ezt követően Capuçon Berlinbe költözött, hogy Thomas Brandis és Isaac Stern irányítása alatt tanulhasson, valamint elnyerte a Berlini Művészeti Akadémia díját. 1997-ben Claudio Abbado felkérte, hogy legyen a Gustav Mahler Ifjúsági Zenekar koncertmestere, mely pozíciót három nyáron át töltötte be. Ez idő alatt olyan karmesterekkel dolgozott együtt, mint Boulez, Ozawa, Welser-Möst és Claudio Abbado.

Azóta Capuçon rendkívül magas szintű szólókarriert épített. Olyan vezető zenekarokkal lépett színpadra, mint a Berlini Filharmonikusok, a Bécsi Filharmonikusok (VPO), a Londoni Szimfonikus Zenekar (LSO), az Európai Kamazenekar, a Francia Nemzeti Zenekar, a Francia Rádió Filharmonikus Zenekara, a Scala Filharmonikus Zenekara, a Bostoni Szimfonikusok és a New York-i Filharmonikusok. Karmesterpartnerei között megtalálható Gergijev, Barenboim, Bychkov, Denève, Dohnányi, Dudamel, Eschenbach, Haitink, Harding, Paavo Järvi, Nelsons, Nézet-Seguin, Roth, Shani, Ticciati, van Zweden és Long Yu. A 2018/2019-es évad jelentős pillanatai közé tartozik a Bécsi Szimfonikusokkal, a Párizsi Zenekarral, a Rotterdami Filharmonikusokkal, a Camerata Salzburggal, a berlini Konzerthaus zenekarával, a New York-i Filharmonikusokkal, a washingtoni Nemzeti Szimfonikus Zenekarral és a New World Symphony zenekarral való fellépés, valamint egy európai hangversenykörút a Sydney-i Szimfonikus Zenekarral.

Elkötelezett kamarazenészként olyan művészekkel dolgozott együtt, mint Argerich, Angelich, Barenboim, Bashmet, Bronfman, Buniatishvili, Grimaud, Hagen, Ma, Pires, Trifonov és Yuja Wang, valamint testvére, a gordonkaművész Gautier Capuçon, akivel – másokkal együtt – a Berlini, a Luzerni, a Verbier, az Aix-en-Provence-i, a Roque d’Anthéron-i, a San Sebastián-i, a Stresai és a Salzburgi Fesztiválon, az Edinburghi Nemzetközi Fesztiválon és a Tanglewoodi Fesztiválon is fellépett. Emellett két fesztivál művészeti igazgatója, 2016 óta vezeti a Gstaadi Sommets Musicaux fesztivált, 2013-ban pedig megalapította az Aix-en-Provence-i Húsvéti Fesztivált, amelyet azóta is ő irányít.

Diszkográfiája rendkívül gazdag, felvételeit kizárólag az Erato/Warner Classics lemezkiadónál készíti. A közelmúltban jelent meg az előadásában Bartók két hegedűversenye a Londoni Szimfonikus Zenekarral, Roth vezényletével, Brahms és Berg hegedűversenye a Bécsi Filharmonikus Zenekarral, Harding irányítása alatt, valamit Debussy kamaraművei. 2018 októberében került a boltokba legutóbbi felvétele, az Au Cinéma, amelyen kedvelt filmzenékből válogatott.

2017-ben Capuçon új együttest alapított „Lausanne Soloists” néven, amely a Lausanne-i Zeneakadémia (Haute École de Musique) jelenlegi és volt diákjaiból áll. A művész 2014 óta az iskola tanára. Renaud Capuçon Guarneri del Gesù 1737-ben készített, „Panette” nevű hangszerén játszik, amely korábban Isaac Stern tulajdona volt. A francia kormány 2011 júniusában a Nemzeti Érdemrend lovagja, 2016 márciusában pedig a Becsületrend lovagja címmel tüntette ki a művészt.

További zenészek ebből a szólamból

Összes zenész megtekintése