BFO
Budapesti Fesztiválzenekar

Jukka-Pekka Saraste

Karmester

Rendkívül sokoldalú és nyitott művészként Jukka-Pekka Saraste generációjának egyik legkiemelkedőbb karmestere, igen figyelemreméltó zenei mélység és hitelesség jellemzi. A finnországi Heinolában született művész pályafutását hegedűsként kezdte, majd Jorma Panula tanítványaként karmesteri tanulmányokat folytatott Helsinkiben, a Sibelius Akadémián.

 

Saraste 2010 óta a Kölni WDR Szimfonikus Zenekar főkarmestere. Korábban a Oslói Filharmonikus Zenekar zenei igazgatói és főkarmesteri, illetve a Skót Kamarazenekar, a Finn Rádió Szimfonikus Zenekara és a Torontói Szimfonikus Zenekar főkarmesteri posztját töltötte be, emellett a BBC Szimfonikus Zenekarának fő vendég karmestereként tevékenykedett. A Finn Kamarazenekar, illetve a zenekar évenkénti Tammisaari Fesztiváljának – amelynek egyben művészeti igazgatója is – alapítója.

 

Vendégfellépései során a világ legjelentősebb zenekaraival dolgozott együtt, köztük a Londoni Filharmonikusokkal, a Lipcsei Gewandhausorchesterrel, a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekarával, az Amszterdami Concertgebouw Zenekarral, az NHK Szimfonikus Zenekarral, az Orchestre de Paris-val, a Bostoni, Chicagói és San Franciscó-i Szimfonikusokkal, valamint a Los Angeles-i és a New York-i Filharmonikusokkal.

 

Rengeteg, a kritika által is elismert felvételt készített, többek közt a Finn Rádió Szimfonikus Zenekarával, a Torontói Szimfonikus Zenekarral és a Kölni WDR Szimfonikus Zenekarral közösen.

 

Számos kitüntetést és díjat nyert, köztük Pro Finlandia Díjat, Sibelius Érmet és a Finn Állam Zenei Díját.

 

További zenészek ebből a szólamból

Összes zenész megtekintése