BFO
Budapesti Fesztiválzenekar

Andrej Borejko

Andrej Borejko 2014 szeptemberében foglalta el az Artis-Naples zeneigazgatói posztját. Ihletett vezetői munkásságával, új művekre adott megbízásaival és a legnagyobb formátumú szólisták szerződtetésével friss lendületet vitt az Artis-Naples és a Nápolyi Filharmonikusok életébe. Az Artis-Naples és a Nápolyi Filharmonikusok folyamatos művészi fejlődésének előmozdítása jegyében a hagyományos repertoárt ötletes, színes műsorokkal ötvözte, s ezáltal nemzetközi hírnévre tett szert.

Európa-szerte hosszú távú, szoros kapcsolat fűzi a legrangosabb zenekarokhoz; a jövő évadban például fellép majd többek között a berlini Konzerthausorchesterrel, a Királyi Svéd Filharmonikus Zenekarral, a Berlini Rádió Szimfonikus Zenekarával és a Bambergi Szimfonikusokkal. Észak-Amerikában igen keresett vendégkarmester; sokoldalúságának és széles repertoárjának köszönhetően az ottani közönség az ottawai National Arts Centre Orchestra élén láthatja majd, emellett a San Franciscó-i, az Indianapolisi, a Cincinatti és a Houstoni Szimfonikus Zenekarral – amelyeknek rendszeres vendége – is koncertezik majd. Óriási szimfonikus repertoárral rendelkező sokoldalú karmesterként és a kevésbé ismert művek elkötelezett pártolójaként az idei évadban műsorra tűzi Victoria Borisova-Ollas műveit egy a Királyi Stockholmi Filharmonikus Zenekarral közös nagyszabású koncert- és felvételsorozat keretében, bemutatkozik a Göteborgi Szimfonikus Zenekar oldalán, valamint az Orchestra Sinfonica Nazionale della Rai és a Helsinki Filharmonikus Zenekar élén is visszatér majd.

Olyan világhírű zenekarokat vezényelt, mint a Berlini Filharmonikusok, a berlini Német Szimfonikus Zenekar, a Müncheni Filharmonikusok, a Drezdai Staatskapelle, a Lipcsei Gewandhausorchester, a Bécsi Szimfonikusok, a Scala Filharmonikus Zenekara, a firenzei Fiorentino Maggio Musicale zenekara, a Concertgebouw Zenekar, a Párizsi Zenekar, a Francia Rádió Filharmonikus Zenekara, a zürichi Tonhalle Zenekar, a Londoni Szimfonikusok, a Philharmonia Zenekar és a Rotterdami Filharmonikusok. Észak-Amerikában nemrégiben a Ravinia Fesztiválon lépett fel a Chicagói Szimfonikus Zenekarral, emellett a New York-i és Los Angeles-i Filharmonikusokkal, a Clevelandi és a Philadelphiai Zenekarral, valamint a Torontói, a Chicagói, a Bostoni, a San Franciscó-i, a Baltimore-i, a Detroiti és a Pittsburghi Szimfonikus Zenekarral is koncertezett.

Felvételei közül kiemelkedik a stuttgarti Dél-német Rádió Szimfonikus Zenekarával (vezető vendégkarmesterként) az ECM lemezcégnek Pärt Lamentate című művéből és Szilvesztrov 6. szimfóniájából készített lemeze, illetve a Hänssler Classics lemezcég számára készített első felvétel Sosztakovics Kisvárosi Lady Macbethje zenekari szvitjének eredeti változatából, valamint 1., 4., 6., 8., 9. és 15. szimfóniájából. Csajkovszkij Manfred szimfóniáját a Düsseldorfi Szimfonikusokkal, Lutosławski Łańcuch II című művét pedig a Los Angeles-i Filharmonikusokkal rögzítette a Yarling Records lemezcégnél. Művészi sokoldalúságát mutatja továbbá a Górecki 4. szimfóniájának a világon elsőként, a Londoni Filharmonikusokkal a Nonesuch lemezcégnek készített felvétele. A darabot később, óriási sikerrel, Amerikában is bemutatta a Los Angeles-i Filharmonikusokkal.

2012-től öt éven át a Belga Nemzeti Zenekar zeneigazgatói posztján munkálkodott nagy odaadással a zenekar országos és nemzetközi tevékenységének kibővítésén. 2009 és 2014 között a Düsseldorfi Szimfonikusok zeneigazgatója, valamint a Jénai Filharmonikusok (amelynek jelenleg tiszteletbeli karmestere), a Winnipegi Szimfonikusok és a Berni Szimfonikus Zenekar főkarmestere. Három egymást követő évadban elnyerte a Deutscher Musikverleger-Verband leginnovatívabb műsor-összeállításért járó díját – a díj történetében elsőként.

További zenészek ebből a szólamból

Összes zenész megtekintése