BFO
Budapesti Fesztiválzenekar

Amadinda Ütőegyüttes

„Az egyik legkáprázatosabb ütőegyüttes Bali szigetén innen.”
(The Guardian, London)

Az Amadinda Ütőegyüttest 1984-ben alapította Budapesten négy, a Zeneakadémián frissen diplomázott zenész. Az Amadinda kezdettől fogva arra törekedett, hogy a klasszikus ütőhangszeres repertoár fontos darabjainak bemutatása mellett új művek komponálására ösztönözze mind a magyar, mind a külföldi zeneszerzőket.

A 90-es évek második felében a kezdeti törekvésekhez három új, markáns célkitűzés társult: a tradicionális ütőhangszeres kultúrák kutatása, az együttes tagjainak zeneszerzői tevékenysége, valamint ütőhangszeres átiratok készítése a klasszikus zene történetének nagy alkotásaiból.

Mindez egyedülálló repertoárt eredményezett, amellyel az Amadinda 35 év alatt 4 kontinens 35 országában nyűgözte le a közönséget; fellépett többek között a Berlini Filharmóniában, a bécsi Konzerthausban, a londoni Royal Albert Hallban, a tajpeji Nemzeti Koncertcsarnokban, a dallasi Meyerson Symphony Centerben és a New York-i Carnegie Hallban. 2014-ben a világ minden tájáról érkeztek zenészek a legjelentősebb ütőhangszeres rendezvényre, az egyesült államokbeli Indianapolisban tartott Percussive Arts Society International Conventionre, hogy megünnepeljék az Amadinda fennállásának harmincadik évfordulóját.

Az együttes számára új darabot komponálók között hárman is szerepelnek a huszadik század második felének legnagyobbjai közül: John Cage, Ligeti György és Steve Reich. Az Amadinda zenéje több mint harminc lemezen hallható. Ezek közül eddig talán a John Cage összes ütőhangszerekre komponált művét tartalmazó, hat CD-ből álló sorozat a legkiemelkedőbb, amelyen az együttes közel húsz évig dolgozott nagy odaadással.

Az Amadinda az elmúlt 35 évben olyan világhírű művészekkel léphetett fel, mint Kocsis Zoltán, Schiff András, Marton Éva, Kurtág György, Eötvös Péter, Presser Gábor, Keller András, a Theatre of Voices és Paul Hillier, Rivka Golani, James Wood, valamint az Eighth Blackbird együttes tagjai. A velük való együttműködés nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az Amadindát a világ egyik legeredetibb, legsokoldalúbb ütőhangszeres együtteseként tartja számon a nemzetközi szakma.

További zenészek ebből a szólamból

Összes zenész megtekintése