hun/ eng
search
my basket
Bremer Stadtmusikanten

News

Bremer Stadtmusikanten

Schottische Symphonie

A Budapesti Fesztiválzenekar augusztusban turnézni indul, két cikkben röviden bemutatjuk, hol milyen programmal várjuk nemzetközi közönségünket.

2023. augusztus 8–10. Edinburgh – Edinburgh International fesztivál

Az Edinburgh-i Nemzetközi Fesztivált a második világháború után alapították. Hetvenöt éve a skót főváros augusztusban a nemzetközi kultúra találkozási pontjává válik, és ma már három héten át ünnepli egyedülállóan sokszínű kínálattal, a legkiválóbb előadók fellépéseivel a tánc, opera, zene, színház művészetét. A fesztivál igazgatását tavaly a skót hegedűművész, Nicola Benedetti vette át, aki felrázó üzenetet, egy elevenbe vágó kérdést bocsátott a rendezvények és velük a klasszikus zenekultúra közege elé, miszerint: És innen hogyan tovább: káosz vagy közösség?

Az Edinburgh-i Nemzetközi Fesztivál négy fellépése közül az első a „Minta a jövőnek” című előadás, ahol Fischer Iván Nicola Benedetti fesztiváligazgatóval arról beszélget, miként jelenthet követendő példát a BFZ a jövő klasszikus zenekarai számára. A fesztivál közönsége végre megismerheti a Midnight Music babzsákos koncertformáját is. Az augusztus 9-i koncertünk teljesen magyar zenei programot kínál Schiff András szólójátékával. A negyedik hangversenyen pedig Fanny és Félix Mendelssohn, a két testvér, az ismert és a kevésbé ismert zeneszerző szerzeményei hallhatók, a szólista Daniel Lozakovich.

A BFZ idei edinburgh-i fellépéseit a skót országos napilap, a The Scotsman is beharangozta.

2023. augusztus 12-13. London – BBC Proms fesztivál

A prom szó a ’promenade concert’ rövidítése, azé az egykori szabadtéri koncerttípusé, amelyen a közönség a promenádon sétálva hallgathatta az egymástól bizonyos távolságban letelepedett zenekarok műsorát. A BBC Proms nyolchetes nyári rendezvénysorozata komolyzenei koncerteket és más programokat kínál naponta a London városközpontjában álló Royal Albert Hallban. A Proms évada a brit kulturális, főként komolyzenei élet fontos eseménye. Az eredeti sétálás étoszát annyiban őrizte meg, hogy a koncertteremben olyan területeket is kialakítottak, ahová állóhelyekre lehet a megszokottnál jóval olcsóbb jegyeket váltani. Nem véletlenül nevezték a Promsot a „világ legnagyobb és legdemokratikusabb zenei fesztiváljának”. A BFZ visszatérő vendége a rendezvénysorozatnak.

Idén három hangversenyt is adunk a BBC Promson. Az egyiken "A közönség választ”, vagyis ikonikus koncertformánk szerint a hallgatóságra bízzuk a műsor kiválasztását — ez a rejtelmes részlet az idei sorozat fénypontjának ígérkezik. Két londoni koncertünk szólistájaként is ismét Schiff Andrást köszönthetjük. Az egyiken egy Ligeti-opera, a Le Grand Macabre három áriáját is előadjuk a Proms közönségének, a húszas évei végén járó, versenygyőztes német szoprán, Anna-Lena Elbert közreműködésével.

Az edinburgh-i és londoni koncertek programjairól bővebben itt tájékozódhat.