hun/ eng
keresés
kosaram
Takács-Nagy Gábor

Takács-Nagy Gábor

karmester első vendégkarmester

Takács-Nagy Gábor Budapesten született, és nyolcéves korában kezdett hegedülni tanulni. A Liszt Ferenc Zeneakadémia hallgatójaként 1979-ben első díjat nyert a Hubay Jenő Hegedűversenyen, ezután Nathan Milsteinnél tanult. Bartók vonósnégyeseit Székely Zoltán irányításával tanulmányozta, aki a zeneszerző legjobb barátja volt, és Bartók neki ajánlotta II. hegedűversenyét. Takács-Nagyot a magyar zenének, különösen Bartók műveinek egyik legautentikusabb mai előadójaként tartják számon. 1982-ben Liszt-díjat kapott, 2017 márciusában pedig elnyerte a rangos Bartók Béla–Pásztory Ditta-díjat.

Takács-Nagy Gábor alapítója és 1975 és 1992 között vezetője volt a nagy elismertségnek örvendő Takács Vonósnégyesnek, amely világszerte számos legendás művésszel lépett fel. 1996-ban megalapította a Takács Zongoratriót, amellyel a világon először vette lemezre három magyar szerző, Liszt Ferenc, Lajtha László és Veress Sándor egyes műveit. 1998-ban alapította a Mikrokozmosz Vonósnégyest, és 2008-ban felvették Bartók összes vonósnégyesét. 2002-ben, magyar elődei hosszú sorának példáját követve, vezényelni kezdett. 2006-ban a Weinberger Kammerorchestra zenei vezetője lett, 2007 augusztusában pedig a Verbier Fesztivál Kamarazenekarának zenei igazgatójává nevezték ki.

2010 és 2012 között a MÁV Szimfonikus Zenekarnak volt a zeneigazgatója. 2011 szeptembere óta az Egyesült Királyság egyik legnevesebb kamarazenekara, a Manchester Camerata zenei igazgatója, 2012-ben pedig a Budapesti Fesztiválzenekar első vendégkarmestere lett. 2013-tól 2017-ig az Ír Kamarazenekar zeneigazgatója volt.

Rendszeres vendégkarmestere többek között az alábbi együtteseknek: Lyoni Nemzeti Zenekar, Monte-Carlói Filharmonikus Zenekar, Bolognai Filharmonikus Zenekar, a Touloni Opera Zenekara, Malajziai Filharmonikus Zenekar, Calgaryi Szimfonikus Zenekar, Bilkenti Szimfonikus Zenekar, Dijon-Bourgogne-i Zenekar, Liszt Ferenc Kamarazenekar és Detroiti Szimfonikus Zenekar.

Takács-Nagy Gábor elhivatott és rendkívül keresett kamarazene-tanár, és a Genfi Zeneművészeti Főiskolán a vonósnégyes szak professzora. 2012 júniusában a londoni Királyi Zeneakadémia tiszteletbeli tagjává választották.