BFO
Budapesti Fesztiválzenekar

Vilde Frang

Vilde Frang játékát olyan mély zeneiség és kivételes líraiság jellemzi, amely a fiatal művészgeneráció egyik legkiemelkedőbb és legegyedibb tagjává tette őt.

2012-ben egyhangú döntés alapján neki ítélték a Credit Suisse Young Artists díjat, amelynek eredményeként a Bécsi Filharmonikusok szólistája lehetett Bernard Haitink vezényletével a Luzerni Nemzetközi Fesztiválon.

Vilde rendszeresen fellép a világ vezető zenekaraival, 2016-ban először játszott a Berlini Filharmonikusokkal Sir Simon Rattle irányítása alatt az Európa-koncerten, majd a 2017/2018-as évadban további hangversenyek következtek a Filharmóniával, valamint a baden-badeni Húsvéti Fesztivál keretében Fischer Ivánnal. A közelmúlt jelentős fellépései alkalmával olyan zenekarok szólistája volt, mint a Concertgebouw Zenekar, a Clevelandi Zenekar, a Los Angelesi Filharmonikusok, a Philharmonia Orchestra, a brémai Deutsche Kammerphilharmonie, a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekara, a Francia Rádió Filharmonikus Zenekara, a BBC Szimfonikus Zenekara, a Pittsburghi Szimfonikusok, az NDR Elbai Filharmonikusok, a Müncheni Filharmonikusok, a Párizsi Zenekar, valamint a Mozart Zenekar.

Karmesterpartnerei között megtalálható Sir Simon Rattle, Bernard Haitink, Herbert Blomstedt, Esa-Pekka Salonen, Mariss Jansons, Vladimir Ashkenazy, Fischer Iván, Sakari Oramo, Vladimir Jurowski, Mirga Gražinytė-Tyla, Daniel Harding, Valery Gergiev, David Zinman, Leonard Slatkin, Neeme Järvi, Paavo Järvi és Yuri Temirkanov.

A 2018/2019-es évadban két nagy európai turnén vesz részt: a berlini Német Szimfonikus Zenekarral Robin Ticciati pálcája alatt, a Luxemburgi Filharmonikus Zenekarral pedig Gustavo Gimeno vezényletével lép színpadra. Emellett hallható lesz még a San Franciscó-i Szimfonikus Zenekar, a Skót Kamarazenekar, a Bambergi Szimfonikusok, a Lipcsei Gewandhaus Zenekara, a Frankfurti Rádió Szimfonikus Zenekara és a Szöuli Filharmonikusok szólistájaként.

Vilde szoros együttműködést ápol a Salzburgi Ünnepi Játékokkal, ahol rendszeresen fellép szólistaként és kamarazenészként. 2018-ban a Mozarteum Zenekarával adott több koncertet, a karmester Giovanni Antonini volt. A nyári fellépések közül jelentős a Gstaadi Fesztiválon való ismételt szereplése a Scala Filharmonikus Zenekarával Christoph Eschenbach vezényletével, valamint számos hangverseny a Verbier Fesztivál keretein belül. Tizenkét alkalommal volt a BBC Proms fesztivál szólistája, a közelmúltban pedig ismét hallható volt a Luzerni Nemzetközi Fesztiválon a Lipcsei Gewandhaus Zenekarával Herbert Blomstedt irányítása alatt.

Lelkes kamarazenészként Vilde rendszeresen fellép a Rheingau Zenei Fesztiválon, a Lockenhausi Kamarazenei Fesztiválon, a George Enescu Fesztiválon és a Prágai Tavasz Nemzetközi Zenei Fesztiválon. Gyakran ad szólóestet a Carnegie Hallban, a Concertgebouw-ban, a bécsi Musikvereinben, a Berlini Filharmóniában, a Wigmore Hallban, a zürichi Tonhalle-ban, és a brüsszeli Bozar kulturális központban. Emellett a Vancouver Recital Series, a Boston Celebrity Series és a San Francisco Performances hangversenysorozatok rendszeres fellépője.

Vilde Frang felvételei kizárólag a Warner Classics kiadónál jelennek meg, lemezei számos díjat nyertek. Ő maga olyan elismerésekkel büszkélkedhet, mint az Edison Klassiek díj, a Classic BRIT Award, a Diapason magazin díja, a „Diapason d’Or” , a Deutsche Schallplattenpreis, valamint az Echo Klassik díj. Korngold Hegedűversenyének és Britten Hegedűversenyének felvételéért Versenymű kategóriában Gramophone-díjat kapott.

Vilde Norvégiában született, tizenkét éves korában debütált az Oslói Filharmonikus Zenekarral, Mariss Jansons meghívására. Tanulmányait az oslói Barratt Due Zenei Intézetben végezte, majd a hamburgi Musikhochschule-ban Kolja Blacher, a Kronbergi Akadémián pedig Ana Chumachenco tanítványa volt. A Borletti-Buitoni Alapítvány ösztöndíjának 2007-es nyerteseként felléphetett Mitsuko Uchidával, 2003 és 2009 között pedig az Anne-Sophie Mutter Alapítvány ösztöndíjasa volt.

Vilde Frang egy Jean-Baptiste Vuillaume által 1864-ben készített hangszeren játszik.

További zenészek ebből a szólamból

Összes zenész megtekintése