BFO
Budapesti Fesztiválzenekar

Varsói Szimfonikus Zenekar

„...semmilyen más zenekarral nem okozott akkora örömet együtt dolgozni, mint a Varsói Szimfonikus Zenekarral annak szólistájaként és karmestereként.”
Yehudi Menuhin
1991. augusztus 29.

1984 áprilisában Waldemar Dąbrowski, a varsói St. I. Witkiewicz Művészeti Stúdió Központ igazgatója és Franciszek Wybrańczyk, a Lengyel Kamarazenekar akkori igazgatója meghívására Lengyelországba érkezett Sir Yehudi Menuhin, a legendás hegedűművész, hogy fellépjen mint szólista és karmester. A tervezett repertoár sajátosságainak megfelelően a zenekar további, Lengyelország különböző részeiből származó neves zenészekkel bővült.

A zenekar Yehudi Menuhin által vezényelt első koncertjeit a közönség tagjai és a kritikusok egyaránt elsöprő lelkesedéssel fogadták, a karmester pedig habozás nélkül eleget tett Dąbrowski és Wybrańczyk felkérésének, hogy vezető vendégkarmesterként az újonnan megalakult szimfonikus zenekar, a Varsói Szimfonikusok élére álljon.

A Varsói Szimfonikus Zenekarhoz hamarosan özönleni kezdtek a koncertmeghívások először Amerikából és Kanadából, majd Németországból, Franciaországból, Olaszországból, Spanyolországból, Ausztriából, Finnországból, Portugáliából, Belgiumból, Hollandiából, Nagy-Britanniából, Svájcból, Görögországból, Argentínából, Brazíliából, Chiléből, Hongkongból, Japánból, Koreából és Tajvanból is. A zenekar a világ leghíresebb koncerttermeiben lépett fel, többek között a New York-i Carnegie Hallban, a párizsi Théatre des Champs Elysées-ben, a londoni Barbican Centre-ben, a bécsi Musikvereinban, a Buenos Aires-i Teatro Colonban, a tokiói Suntory Hallban és a müncheni Herkulessaalban.

Olyan neves fesztiválokon vett részt, mint a Salzburgi, a Gstaadi (Yehudi Menuhin Fesztivál), az Aix-en-Provence-i, a Montreux-i, a La Roque d’Anthéron-i és a Schleswig-Holstein-i, a Pablo Casals, a Würzburgi, az Alte Oper (Frankfurt am Main), a bonni Beethovenfest Fesztivál, a La Folle Journée, a La Roque d’Antheron, a Festival de Musique de Menton, a Queen Elisabeth Musical Voyage, a Ludwig van Beethoven Húsvéti Fesztivál, a Varsói Őszi Fesztivál és a Witold Lutosławski emlékének szentelt Chain Fesztivál.
A zenekart emellett különleges kapcsolat fűzi a Chopin és Európája Fesztiválhoz, amelyen a kezdetektől részt vesz.
2010 óta szervezi a varsói La Folle Journée Fesztivált közösen René Martinnal, a francia C.R.E.A. egyesület igazgatójával.
Kiemelendő még a Franciszek Wybrańczyk Varsói Szimfonikusok a Városnak Fesztivál, amelyet 2001-ben Franciszek Wybrańczyk, a zenekar alapítója – és hosszú időn át igazgatója – kezdeményezett. A nyilvános fesztivál mára Varsó kulturális életének meghatározó eseménye, és a város zenekedvelőinek egyik kedvenc rendezvénye. Célja a zeneirodalom legnagyobb műveinek bemutatása a Varsói Szimfonikusok, valamint neves szólisták és karmesterek tolmácsolásában.

A zenekar repertoárja rendkívül széles; a XVIII. századi művektől egészen a kortárs darabokig terjed. A zenekar számos darabot Lengyelországban és a világon elsőként mutatott be.

Olyan kiváló karmesterek vezénylete mellett lépett fel, mint Claudio Abbado, Charles Dutoit, Rafael Frühbeck de Burgos, Valerij Gergijev, Jacek Kaspszyk, Emmanuel Krivine, Witold Lutosławski, Lorin Maazel, Paul McCreesh, Jerzy Maksymiuk, Yehudi Menuhin és Krzysztof Penderecki, valamint olyan szólistákkal, mint Piotr Anderszewski, Martha Argerich, Jurij Basmet, Borisz Berezovszkij, Teresa Berganza, Rafał Blechacz, Frank Braley, Alfred Brendel, Gautier Capuçon, Renaud Capuçon, Piotr Paleczny, José Carreras, Placido Domingo, Augustin Dumay, Stephen Hough, Sharon Kam, Kiri Te Kanawa, Nigel Kennedy, Gidon Kremer, Radu Lupu, Albrecht Mayer, Mischa Maisky, Shlomo Mintz, Anne-Sophie Mutter, Olga Pasiecznik, Murray Perahia, Maria João Pires, Ivo Pogorelić, Vadim Repin, Msztyiszlav Rosztropovics, Henryk Szeryng, Andreas Vollenweider, Christian Zacharias és Frank Peter Zimmermann.

A Varsói Szimfonikusok számos CD-, rádió- és televíziófelvétellel büszkélkedhet; több mint 280 albumot készített olyan híres nemzetközi lemezcégekkel, mint a Decca, a Denon Nippon Columbia, a Deutsche Grammophon, az EMI, a Naïve, a Naxos, a Sony és a Virgin Classics, valamint olyan lengyel kiadókkal, mint a BeArTon, az CD Accord, a NIFC, a Polskie Nagrania és a Lengyel Rádió. E felvételek közül több is részesült olyan rangos zenei elismerésben, mint a Diapason d’Or, a Diapason Découverte, a Grand Prix du Disque, illetve a zenekar által kilenc alkalommal is elnyert lengyel Fryderyk-díj.

1997-ben a zenekar zeneigazgatója Krzysztof Penderecki lett, akit 2003-ban művészeti igazgatóvá neveztek ki. Ezt a tisztségét azóta is megőrizte, emellett karmesterként is gyakran dolgozik együtt a zenekarral.
2008 és 2012 között a zenekar zeneigazgatói pozícióját a világhírű francia karmester, Marc Minkowski töltötte be. 2004-ben Franciszek Wybrańczyk átadta igazgatói posztját asszisztensének és régi zenészének, Janusz Marynowskinak.

A zenekarnak 2007. december 31-ig a St. I. Witkiewicz Művészeti Stúdió adott otthont.
2008. január 1-jével a Varsói Szimfonikus Zenekar tanácsi kulturális intézménnyé vált, koordinátora pedig Varsó főváros lett.

2010-ben a zenekar új helyre költözött, amely Varsó Prága nevű kerületében, a Grochowska utca 272. szám alatt található. Még ugyanabban az évben a város vezetése nemzetközi pályázatot írt ki egy koncertterem tervezésére és a zenekar új főhadiszállásának építészeti fejlesztésére. A győztes pályázó a grazi Atelier Thomas Pucher építésziroda lett. 2015-ben Varsó polgármestere, Hanna Gronkiewicz-Waltz jelenlétében Thomas Pucher építész és Janusz Marynowski, a Varsói Szimfonikus Zenekar igazgatója szerződést írt alá a zenekar új koncertterme tervdokumentációjának elkészítésére és a Grochowska utca 272. szám alatti ingatlan fejlesztésére. Az új létesítményben tartott első koncertre 2022 tavaszán kerül sor.

www.sinfoniavarsovia.org

2017. október

További zenészek ebből a szólamból

Összes zenész megtekintése