BFO
Budapesti Fesztiválzenekar

Schiff András

Schiff András 1953-ban született Budapesten. Tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneakadémia zongora tanszakán folytatta Kadosa Pál, Kurtág György és Rados Ferenc, majd pedig Londonban George Malcolm tanítványaként. A korábban a világ vezető zenekaraival és karmestereivel fellépő zongoraművész jelenleg főleg szólistaként, rendezőként és karmesterként tevékenykedik.

2004 óta Schiff Beethoven összes zongoraszonátáját több mint húsz városban adta elő – többek közt Zürichben, ahol az ECM lemezkiadó élő felvételt készített a teljes szonátaciklusról. Az ECM-mel készített további elismert felvételei közé tartoznak Schubert, Schumann és Janáček szólóművei, valamint J. S. Bach Partitái, a Goldberg-variációk, vagy A jól temperált zongora (Das Wohltemperierte Klavier).

Az elmúlt évek során előadott Bach-játéka a BBC Proms fesztivál fénypontjává vált. Emellett rendszeresen fellép a Verbier, a Salzburgi és a Baden-Badeni Fesztiválokon, a Wigmore Hallban, a Musikvereinben és a Párizsi Filharmóniában, észak-amerikai és ázsiai turnékon, valamint az olaszországi Vicenzában, ahol a Teatro Olimpicóban rendezett fesztivál kurátora.

Vicenza ad otthont a Cappella Andrea Barca kamarazenekarnak is, amelyet Schiff 1999-ben alapított nemzetközi szólisták, kamarazenészek, valamint barátai részvételével. Együtt felléptek már a Carnegie Hallban, a Luzerni Nemzetközi Fesztiválon és a Salzburgi Mozart-héten, a jövőbeli tervek között pedig szerepel egy japán turné és Bach csembalóversenyeinek európai koncertje.

Schiff szoros kapcsolatot ápol az Európai Kamarazenekarral, a Budapesti Fesztiválzenekarral, valamint a Felvilágosodás Korának Zenekarával. Amióta 2018-ban a Felvilágosodás Korának Zenekara beválasztotta művészei közé, a korhű billentyűs hangszerek iránti szenvedélyének is hódolhat.

Továbbra is támogatja az új tehetségeket, főleg az ígéretes fiatal művészeknek fellépési lehetőséget kínáló „Building Bridges” sorozata keretében. Emellett tanít a Barenboim-Said és a Kronberg Akadémián, valamint gyakran tart előadásokat és mesterkurzusokat. 2017-ben jelent meg „»Music Comes from Silence«: Conversations with Martin Meyer” (A zene a csendből származik: Beszélgetések Martin Meyerrel) című könyve a Bärenreiter és Henschel kiadó gondozásában.

Schiff András számos kitüntetéssel rendelkezik, többek között a Nemzetközi Mozart Alapítvány arany medáljával (2012), Németország Érdemrendjének Nagykeresztje csillaggal (2012), a brit Királyi Filharmóniai Társaság arany medáljával (2013), lovagi címmel a zeneművészetért kifejtett tevékenységéért (2014), valamint a londoni Királyi Zeneakadémia díszdoktori címével (2018).

További zenészek ebből a szólamból

Összes zenész megtekintése