BFO
Budapesti Fesztiválzenekar

Tondre, Philippe

Szólamvezető, oboa

Philippe Tondre pályáját számos felejthetetlen esemény fémjelzi. Az ARD Zenei Versenyen elért győzelme egyértelműen karrierjének legnagyobb pillanatai közé tartozik. Szintén kiemelendő, hogy 2011-ben, Münchenben Liza Lim felkérésre komponált műve kapcsán elnyerte a legjobb értelmezés díját és közönségdíjban is részesült. Philippe Tondre 2012-ben megkapta a „Beethoven-gyűrűt”, a bonni Beethoven Fesztivál zenei elismerését. Tondre ezzel felkerült a korábbi díjazottak illusztris listájára Julia Fischer, Lisa Batiashvili és Gustavo Dudamel mellé.

Tondre a lipcsei Gewandhausorchester oboa-szólamvezetője és a Mito Kamarazenekar, valamint a nemrég alapított Kammer Ensemble de Paris tagja. Emellett számos neves zenekarban, többek között a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekarában, a stuttgarti SWR Rádió Szimfonikus Zenekarában, az Orchestre de la Suisse Romande-ban, a Müncheni Kamarazenekarban, a Genfi Kamarazenekarban és a londoni Új Mozart Zenekarban is fellépett szólistaként. 2013 júniusában debütált a Berlini Filharmonikusoknál, ahol a Német Szimfonikus Zenekarral közösen és Clemens Schulz vezényletével Bohuslav Martinu oboaversenyét adta elő.

A legjelentősebb nemzetközi zenei versenyeken nyert díjakat: 65. Genfi Nemzetközi Zenei Verseny, Svájc; a Sony Music Foundation Nemzetközi Oboaversenye, Karuizawa, Japán; Fernand Gillet-Hugo Fox Oboaverseny, Egyesült Államok, valamint Prágai Tavasz Nemzetközi Zenei Verseny, ahol 2000-ben a Mahler Társaság Gustav Mahler-díjában részesült.

Tondre 1989-ben született a franciaországi Mulhouse-ban. A Francia Nemzeti Ifjúsági Zenekarban és a Gustav Mahler Ifjúsági Zenekarban is játszott. A stuttgarti Délnyugati Rádió Szimfonikus Zenekara már 18 éves korában, a Párizsi Országos Zeneakadémián végzett tanulmányai alatt megtette oboa-szólamvezetőnek (2008–2016).

2015 novemberében oboaprofesszori kinevezést kapott a Saari Zenei Főiskolán. Kínában, Tajvanon, Japánban, Spanyolországban és Németországban is tart mesterkurzusokat.

Philippe Tondre egy Marigaux M2 oboán játszik.

Összes zenész megtekintése