BFO
Budapesti Fesztiválzenekar

Nicola Benedetti

Nicola Benedetti generációjának egyik legkeresettebb hegedűművésze. A közönséget ösztönös zeneiségével és dinamikus jelenlétével képes magával ragadni, ugyanakkor mindehhez féktelen vonzerő társul, amelynek köszönhetően széles körben a klasszikus zene védelmezőjeként jegyzik és napjaink legbefolyásosabb művészei között tartják számon.

Pályája csúcsán Nicola számos hangversenyfelkérést kap a világ legjelentősebb zenekaraitól és karmestereitől. Nicola dolgozott már Vladimir Ashkenazy, Jiří Bělohlávek, Stéphane Denève, Christoph Eschenbach, James Gaffigan, Hans Graf, Valerij Gergijev, Alan Gilbert, Jakub Hrůša, Kirill Karabits, Andrew Litton, Kristjan Järvi, Vladimir Jurowski, Cristian Măcelaru, Zubin Mehta, Andrea Marcon, Peter Oundjian, Vaszilij Petrenko, Donald Runnicles, Thomas Søndergård, Krzysztof Urbański, Juraj Valcua, Edo de Waart, Pinchas Zukerman és Jaap van Zweden irányítása alatt.

A legnagyobb zenekarok szólistájaként állt már színpadra, beleértve a Londoni Szimfonikus Zenekart, a Londoni Filharmonikus Zenekart, a New York-i Filharmonikusokat, a Washingtoni Nemzeti Szimfonikus Zenekart, a Mariinszkij Színház Zenekarát, a Lipcsei Gewandhaus Zenekarát, a Frankfurti Rádió Szimfonikus Zenekarát, a Camerata Salzburgot, a Cseh Filharmonikusokat, a Dán Nemzeti Szimfonikus Zenekart, a Los Angeles-i Filharmonikusokat, a San Franciscó-i Szimfonikus Zenekart és a Chicagói Szimfonikusokat a Ravinia Fesztiválon.

2018 nyarán Nicola először lépett fel a Párizsi Filharmóniában az Orchestre de Paris-val, Karina Canellakis vezényletével. Ismét színpadra lépett a BBC Proms fesztiválon a BBC Koncertzenekarral Andrew Gourlay vezényletével, ea BBC Fiatal Zenészek versenyének 40 éves évfordulóján. Emellett Nicolát Edinburgh-ben kétszer is hallani lehetett az Edinburgh-i Nmzetközi Fesztiválon: egyszer a Baltimore-i Szimfonikus Zenekarral Marin Alsop irányítása alatt, egyszer pedig az Academy of Ancient Music együttessel, Richard Egarr vezényletével.

A 2018/2019-es évadban Nicola másodszor lép színpadra a Stockholmi Királyi Szimfonikus Zenekar szólistájaként, de dolgozik majd a BBC Szimfonikus Zenekarral, a Chicagói Szimfonikusokkal, a Luzerni Szimfonikus Zenekarral, a Skót Királyi Nemzeti Zenekarral, a Toulouse-i Capitole Zenekarával, a Bretagne-i Zenekarral, a Seattle-i Szimfonikusokkal, a San Franciscó-i Szimfonikusokkal, a frankfurti Museumsorchester-rel, a Toscanini Zenekarral, és a Filharmónia Zenekarral, Pablo Heras-Casado pálcája alatt. Turnéra indul a Skót Kamarazenekarral, amellyel Mozart hegedűversenyeit szólaltatja meg, valamint Nagy-Britannia Nemzeti Ifjúsági Zenekarával, amellyel Bruch Hegedűversenyét játssza.

Nicola rendszeres duópartnere a zongoraművész Alexej Grynyuk, akivel gyakran ad szólóesteket a világ legjelentősebb hangversenytermeiben és fesztiváljain, mint a Wigmore Hall, az amszterdami Concertgebouw, Utrecht, Róma, Koppenhága, Dortmund, Ludwigshafen, Bielefeld és Kiel. A művésznő elkötelezett kamarazenész is: a gordonkaművész Leonard Elschenbroichcsal és a zongoraművész Alexej Grynyukkal 2008 óta alkotnak triót. A közelmúltban a londoni Cadogan Hallban, az amszterdami Concertgebouw-ban, a birminghami Symphony Hallban, az Edinburgh-i Fesztiválon, a glasgow-i Royal Concert Hallban, a frankfurti Alte Operben, a New Yorki 92nd Street Y kulturális központban és a hongkongi City Hallban hallhatta őket a közönség. A 2018/2019-es évadban a trió egyhónapos ausztrál turnéra indul, amelynek során 7 városban 12 hangversenyt adnak.

Nicola a zeneoktatás lelkes nagykövete és szószólója: e tevékenységét az elmúlt évben is elkötelezetten végezte. Zenei műhelyek, mesterkurzusok, partnerségi projektek és iskolai látogatások alkalmával több, mint 1250 diákkal találkozott, ami kulcsfontosságú ösztönző pillanatokat jelentett a fiatal zenészeknek, akik emellett magas szintű oktatásban és iránymutatásban részesültek. Nicola több, mint 100 tanárral ápol kapcsolatot, aminek célja, hogy támogassa őket tanári gyakorlatukban és kiemelje a társadalomban betöltött jelentős szerepüket - különösen egy olyan időszakban, amikor számos szakma fenyegetett helyzetben van -, bátorítsa az együttműködést és az egymástól való kölcsönös tanulást. Az Egyesült Királyság zenészeinek támogatása iránti elkötelezettségét júliusban megerősítette azzal, hogy vállalta az Európai Vonós Tanárok Egyesületének elnöki tisztjét.

Nicola továbbra is számos ország jelentős és magas minőséget képviselő, fiatalok zeneoktatásával foglalkozó szervezeténél tölt be kulcspozíciót, úgy mint a National Children’s Orchestra (alelnök), a Sistema Scotland (mentor), National Youth Orchestras of Scotland’s Junior Orchestra (pártfogó), a Music in Secondary Schools Trust (Ppártfogó), a Junior Conservatoire at the Royal Conservatoire of Scotland (pártfogó) és még számos egyéb szervezet.

Az eseményeken és partnerségeken keresztül Nicola célja, hogy megdöntse azt a paradoxont, amellyel minden fiatal zenész szembesül: hogyan lehet megtalálni az egyensúlyt a mesteri technikához szükséges kitartás és fegyelem, valamint a zenélés legerősebb hajtóereje, a megfelelő szenvedély, szeretet és szabad kifejezésmód között. Ez a gondolat jelenik meg 2018 egyik kulcsfontosságú projektjében - Super Strings Sessions with Sistema Scotland - amelyben Nicola közvetlenül dolgozik 500 fiatallal, különböző városokban.

A Classical BRIT Awards „Legjobb női művész” kategóriája 2012-es és 2013-as díjazottjának felvételei kizárólag a Decca (Universal Music) kiadónál készülnek. Legutóbbi lemeze, amelyen Sosztakovics & Glazunov hegedűversenyei hallhatók, a kritikusok elismerését is kivívta. Richard Morrisson, a The Times kritikusa kijelentette, hogy „Sosztakovics I. hegedűversenyének lenyűgöző előadása Nicola Benedetti eddigi legjobb felvétele”. A Universal/Deutsche Grammophon kiadónál megjelent legutóbbi hét lemeze között olyan változatos művek szerepelnek, mint Szymanowski hegedűversenye (Londoni Szimfonikus Zenekar/Daniel Harding), vagy a Homecoming; A Scottish Fantasy című album, amellyel Nicola lett az első olyan brit hegedűművész az 1990-es évek óta, aki felkerült az Official U.K. Albums Chart legjobb 20-as listájára.

Nicola világszerte rendkívüli mértékben magára vonja a média figyelmét kivételes pályája sokoldalúságának köszönhetően: számos különböző nemzetközi televíziós szereplésen lépett fel, beleértve a 2014-es Nemzetközösségi Játékok megnyitó ünnepségét vagy egy kb. 40000-es létszámú közönség és 9,4 millió tévénéző előtt tartott élő előadást.

Nicola 2017-ben megkapta a Queen’s Medal for Music kitüntetését, amellyel minden idők legfiatalabb díjazottja lett, a 2013-as Újévi Kitüntetések alkalmával pedig a Brit Birodalom Rendjének tagjává nevezték ki nemzetközi zenei karrierjének és az Egyesült Királyságban végzett zenei jótékonysági munkájának elismeréseként. Ezenkívül Nicola nyolc további kitüntetéssel rendelkezik.

A Skóciában született, de olasz gyökerekkel rendelkező Nicola öt évesen kezdett hegedülni tanulni Brenda Smith irányításával. 1997-től a Yehudi Menuhin Iskolában Natasha Boyarskaya tanítványa volt. Ennek elvégzése után Maciej Rakowskival és Pavel Vernikovval folytatta tanulmányait, és azóta is számos elismert tanárral és előadóval képezte tovább magát.

Nicola egy 1717-es Gabriel Stradivarius hangszeren játszik, amelyet Jonathan Moulds-tól kapott ajándékba.

További zenészek ebből a szólamból

Összes zenész megtekintése