BFO
Budapesti Fesztiválzenekar

Jonathan Cohen

Jonathan Cohen az egyik legtehetségesebb fiatal brit zenész. Karmesterként, csellóművészként és billentyűs előadóként egyaránt figyelemre méltó pályát futott be. Szenvedélyes és elkötelezett kamarazenész, ugyanakkor igen sokrétű tevékenysége éppúgy kiterjed a barokk operára, mint a klasszikus szimfonikus repertoárra. Az Arcangelo művészeti igazgatója, a Les Violons du Roy zenei igazgatója, a Les Arts Florissants társkarmestere, a Tetburyi Fesztivál művészeti igazgatója és a Saint Paul-i Kamarazenekar művészeti partnere.

A 2018–2019-es évadban ismét fellép a Felvilágosodás Korának Zenekarával, a Saint Paul-i Kamarazenekarral és a Les Violons du Roy-val, és első ízben játszik együtt a Clevelandi Zenekarral, a New York-i Filharmonikus Zenekarral, a Mozarteum Zenekarral, a Royal Northern Sinfonia-val és a BBC Walesi Nemzeti Zenekarával. A BBC Proms visszatérő vendégeként Händel Theodorájában szerepel az Arcangelo együttessel, amelyet igényes, egyedi projektek megvalósítására alapított 2010-ben. Az együttessel rangos koncerttermekben és fesztiválokon lépett fel, például a londoni Wigmore Hallban, a Berlini Filharmóniában, a Kölni Filharmóniában, a Vienna Musikverein-ben, a Salzburgi Ünnepi Játékokon és a New York-i Carnegie Hallban. A közelmúltban európai turnén vett részt Vilde Franggal, akivel az Oslói Operaházban és a zürichi Tonhalle-ban léptek fel, 2016-ban pedig a BBC Proms keretében a Sam Wanamaker Playhouse-ban játszottak.

Az Arcangelo számos lemezfelvételt készít, például a Hyperion Records kiadónál olyan kiemelkedő szólistákkal, mint Iestyn Davies, Anna Prohaska és Christopher Purves. Iestyn Daviesszel közös, Arias for Guadagni című albumuk 2012-ben elnyerte Gramophone-díjat szólista kategóriában, Bach-kantátákat tartalmazó lemezük pedig 2017-ben nyert Gramophone-díjat a legjobb barokk énekes album kategóriában. A Vilde Franggal közösen felvett Mozart-albumuk (Warner Classics, 2015) első helyezett lett a brit különleges komolyzenei ranglistán, és Echo Klassik koncertdíjat is nyert. Közreműködtek Christiane Karg Scene! című és Matthew Rose Arias for Benucci című szólóalbumában, melyek közül 2016-ban mindkettőt jelölték a Nemzetközi Operadíjra. A Hyperion Recordsnál Nicolas Altstaedttel készített, C. P. E. Bach csellóversenyeit tartalmazó albumuk 2017-ben elnyerte a BBC Music Magazine díját a versenymű kategóriában, az Alpha Classicsnál Buxtehude Triószonátáiból (Op.1) felvett lemezüket pedig 2018-ban Grammy-díjra jelölték a legjobb kamarazenei/kis létszámú együttes által készített felvétel kategóriájában.

Legutóbbi felvételeikről, a Bach család tagjai által írt Magnificatokról és Charpentier Leçons de ténèbres című művéről szintén elismerő kritikák születtek.

További zenészek ebből a szólamból

Összes zenész megtekintése