BFO
Budapesti Fesztiválzenekar

Nora Fischer

Nora Fischer arra inspirál, hogy ne a megszokott módon hallgassuk az emberi hangot. Az Amszterdamban élő művésznő híres vállalkozó szellemű előadásairól, valamint a klasszikus és kortárs repertoárt ötvöző kreatív projektjeiről. Ezek a hagyományos koncertprogramoktól az olyan, műfaji kereteket szétfeszítő kollaborációkig terjednek, mint a Deutsche Grammophon által 2018 áprilisában kiadott HUSH című első albuma, vagy Yo-Yo Ma legendás Silkroadjával való szereplése.

A hangját sokoldalú hangszerként használó énekesnő repertoárjában Monteverdi éppúgy megtalálható, mint számos, kifejezetten a számára komponált kortárs mű. „Különös tehetsége a klasszikus stílusokkal való kísérletezéshez és nagyszerű drámai érzéke” (New York Times) folytán számos vezető kortárs zeneszerzővel dolgozott együtt, így például Osvaldo Golijovval, David Langgal és Michel van der Aaval. A 2017/18-as évadban a Universal Music kiadóhoz szerződött, a Concertgebouw pedig őt jelölte, hogy Európa rangos koncerttermeiben az ECHO Rising Stars-sorozatában fellépjen.

Egyedi megközelítésének köszönhetően a világ legkülönbözőbb helyein koncertezett a Párizsi Filharmóniától a Walt Disney Hallon és a Lowlands Popfesztiválon át az Oerol Theatre Festival misztikus erdejéig. Számos új opera ősbemutatóján lépett fel – legutóbb a Holland Nemzeti Operával Andriessen Het Theater van de Wereld című művét mutatta be Pierre Audi rendezésében. Emellett kortárszenei produkciókban is szerepelt a Kronos Quaertettel, az Asko|Schönberg Együttessel és a l’Arpeggiatával.

A következő évadokban többek között a Barbicanben, a Concertgebouw-ban és a Berlini Fesztválon koncertezik majd, a Silkroaddal pedig három turnéra is meghívást kapott, amelynek során először lép majd fel Ausztrálázsiában. 2019-ben egy új Adriessen-mű világpremierjén a Los Angeles-i Filharmonikusok, a BBC Szimfonikus Zenekara és a Holland Rádió Filharmonikus Zenekara oldalán lép a közönség elé.

A gazdag zenei hagyományokkal rendelkező családba született művésznő az Amszterdami Konzervatóriumban és a koppenhágai Complete Vocal Institute-ban végzett tanulmányai után a Hágai Királyi Konzervatóriumban szerzett mesterfokozatot New Audiences and Innovative Practice (új közönség és innovatív gyakorlat) szakon.

További zenészek ebből a szólamból

Összes zenész megtekintése