BFO
Budapesti Fesztiválzenekar

Cseh Filharmónia Énekkar, Brno

A Brnói Cseh Filharmonikus Kórust 1990-ben alapították. A kórus Európa legjobb és legkeresettebb hivatásos együttesei közé tartozik. Elsősorban oratóriumokra és kantátákra, valamint újabban bármely korból származó operákra specializálódott. Egyre emelkedőbb művészi színvonala sűrűsödő csehországi és külföldi fellépéseiben is megnyilvánul (évente több mint 70 koncerten szerepel).

A kórus a legjelentősebb helyi és külföldi zenekarokkal, karmesterekkel lép fel (pl. Petr Altrichter, Jiří Bělohlávek, Leoš Svárovský, Zdeněk Mácal, Vladimír Válek, Libor Pešek, Jakub Hrůša, Jakub Klecker, Juraj Valčuha, Sir Charles Mackerras, Leopold Hager, Enoch zu Guttenberg, Marc Soustrot, Lawrence Foster, Carlos Kalmar, Roman Kofman, Charles Dutoit, Mario Venzago, Hugh Wolff, Aldo Ceccato, Jean-Claude Casadesus, Georg Schmöhe, Bertrand de Billy, Dennis Rusell Davies, Zubin Mehta, Nikolaus Harnoncourt, Kurt Masur, Isaac Karabschevsky, Emanuel Krivine, Yakob Kreizberg, Gabriel Feltz, Ralf Weikert, Kristjan Järvi, Paavo Järvi, Neeme Järvi, Jukka-Pekka Saraste, Walter Weller, Christoph Eschenbach, Simone Young, Andres Orosco-Estrada, Stephan Blunier, Wilson Hermanto, Marek Janowski, Steven Sloane, Manfred Honeck, Mark Junk, Hooman Khalatbari, Sir Simon Rattle, Fischer Iván, Christian Thielemann, Marcus Bosch).

 Rendszeresen látható nemzetközi fesztiválokon és koncerteken Bécsben, Linzben, Münchenben, Luzernben, Bázelben, Frankfurtban, Londonban a BBC Proms Fesztiválon, Wiesbaden-Eberbachban, Lübeckben, Passauban, Milánóban, Rómában, a Vatikánban, Párizsban, Rennes-ben, Nantes-ban, Angers-ben, Nürnbergben, Drezdában, Oviedóban, Prágában, Brnóban, Ostravában, Olomoucban, Litomyšlban, České Budějovicéban, Český Krumlovban stb.

A kórus készített CD-felvételeket többek között a Pantonnal, a Suprahonnal, a Faraóval, a KOCH Internationallel, a Sony Classicallel, az Ultraphonnal, az Arco Divával, a Chesky-Recods New Yorkkal, a Prontóval, az Antiphonával, a PAN Classics-szal, a Musikproduktion Dabringhausszal, a Discanticával.

A kórus alapítója, művészeti igazgatója és karmestere Petr Fiala, aki a Brnói Konzervatóriumban és a Janáček Művészeti Akadémián végzett. Tanári (a Brnói Konzervatóriumban) és zeneszerzői (több mint 180 darab szerzője) tevékenysége mellett 30 éve karmesterként is fellép. A kórusvezető mellett két asszisztens dolgozik: Jan Ocetek és Jiří Najvar.

A Brnói Cseh Filharmonikus Kórus a neves ECHO KLASSIK éves díjátadóján 2007-ben a legjobb nemzetközi művészek között szerepelt. A 3000 versenyben lévő felvételből a Kórus két kategóriában is díjat nyert. Elsőként a „2007-es év Legjobb Énekegyüttese”-díjat Anton Bruckner Motettáiból készült felvételéért, majd a „2007-es év Legjobb Lemezfelvétele” díját Liszt Ferenc Krisztus-oratóriumából készült felvételéért, amelyet a Kórus a Bonni Beethoven Zenekarral közösen készített.

2009-ben a kórus elnyerte a Német Hanglemezkritikusok Díját, 2010-ben pedig két MIDEM Classical-díjat (az Év Lemezfelvétele és az Év Legjobb Kórusműve) Bernd Alois Zimmermann Rekviem egy fiatal költőért című darabjából készült CD-felvételéért.

2011 szeptemberében a japán zenei magazin, a Geijutsu Disc Review ítélte oda a (Kiváló Ajánlást jelentő) TOKUSEN-díjat a kórus Dvořák Rekvieméből készült felvételéért.

2013-ban a Brnói Cseh Filharmonikus Kórus számos érdekes projektben működött közre. Megemlítendőek koncertfellépései Franciaországban, a párizsi Salle Pleyelben és Lille-ben (az Orchestre National de Lille-el és Casadesus vezényletével),

valamint a Chaise Dieuben és Vézelay-ben rendezett fesztiválokon való megjelenése. A Kórus a Rheingau Musikfestivalon Leoš Svárovský vezényletével Verdi Rekviemjét adta elő.

További koncertjei: R. Wagnertől Az apostolok szeretetvacsorája a drezdai Staatskapellével és Christian Thielemannal; R. Wagnertől a Rienzi a müncheni Gasteigban; Janáčektől a Glagolita mise a Berlini Filharmonikusokkal és Sir Simon Rattle-lel; Dvořák Rekviemje a Budapesti Fesztiválzenekarral és Fischer Ivánnal; Verdi Rekviemje a RAI Torinóval és Juraj Valčuhával; Verdi Négy szent éneke a Prágai Rádió Szimfonikus Zenekarával; G. Mahler VIII. szimfóniája és B. A. Zimmermann Rekviem egy fiatal költőért című darabja a RSO Frankfurttal és Mathias Pintscherrel; valamint koncert a Stuttgarti Filharmonikusokkal Christoph König vezetésével.

2014-ben – a cseh zene évében – a Brnói Cseh Filharmonikus Kórus többek között az alábbi érdekes projektekre kapott meghívást: a Welsi Wagner Fesztivál (Ralf Weikert professzorral); koncertezés Bécsben a Wiener Akademie-n (a Missa Solemnis Martin Haselböck professzorral); a Prágai Szimfonikus Zenekar és Helmut Rilling; a Budapesti Fesztiválzenekar és Fischer Iván (Dvořák: Rekviem, Ruszalka); az RSO Frankfurt Eliahu Inballal; a berlini Konzerthausorchester Dmitrij Kitajenkóval (Rachmaninov: Harangok); a Liége Royal Philharmonic és Christian Arming (Janáček: Glagolita mise); a Tonkünstler-Orchester Niederösterreich és Jun Märkl (Bruckner: e-moll mise és Motetták).

2014-ben a Kórus Lengyelországban (Poznań, Varsó – Missa Solemnis a Poznani Filharmonikusokkal és Jérémie Rhorerrel) és a németországi Rheingau Zenei Fesztiválon is (Berlioz: Rómeó és Júlia Leoš Svárovský-val) látható volt.

2015-ben a Kórus fellépett a Bonni Beethoven Zenekarral és John Nelsonnal (Missa Solemnis) és a Lengyel Országos Rádió Szimfonikus Zenekarával és Alexander Liebreich-hel (Peer Gynt). A 2015-ös nyári időszak legfőbb projektje Verdi Macbethje volt az Opernfestpiele Heidenheimen (10 előadás a Stuttgarti Filharmonikusokkal és Marcus Bosch-sal), valamint két koncert a nürnbergi Musica Sacra Fesztiválon.

2016-ban a kórus koncertezik a Staatsphilharmonie Nürnberggel és Sir Roger Norringtonnal, a Cseh Filharmonikusokkal és Jiří Bělohlávekkel (Janáček Jenůfa c. operájának koncertváltozata), valamint az Orchestra Sinfonica Nazionale della Raival és Juraj Valčuhával. Az Opernfestpiele Heidenheim állandó énnekkaraként a kórus folyamatos együttműködésben áll a Stuttgarti Filharmonikusokkal és Marcus Bosch-sal (2016 nyarán Puccini Bohémélete és Verdi Oberto, San Bonifacio grófja című operája).

A 2016/17-es évadban a Brnói Cseh Filharmonikus Kórus (hogy csak néhány koncertet említsünk) a berlini Konzerthausban lép fel januárban Fischer Ivánnal, majd júniusban Juraj Valčuhával. A kórus szerepel a Prágai Tavaszi Fesztiválon Dennis Russel Daviesszel, majd Wagner A bolygó hollandi és Verdi A pünkösdi királyság című operájával az Opernfestpiele Heidenheimen.

A Brnói Cseh Filharmonikus Kórus tevékenysége a Dél-morvaországi kerület, a Cseh Köztársaság Kulturális Minisztériuma és Brno város nagylelkű támogatásával valósulhat meg.

2014 óta a Brnói Cseh Filharmonikus Kórus általános partnere a TESCAN ORSAY HOLDING.

ECHO Klassik-díjkiosztó

2007 – A Legjobb Énekegyüttes (Bruckner: Motetták), és a Legjobb Lemezfelvétel (Liszt: Krisztus)

2014 –a Bryan Hymel HÉROÏQUE című művéből készült CD

2008-as dán P2-díj – Az év legjobb szimfonikus felvétele – P. Klenau: Die Weise von Liebe und Tod des Kornetts Christoph Rilke

A Német Hanglemezkritikusok Díja 2009

MIDEM Classical-díjkiosztó 2010 – Az Év Lemezfelvétele, és az Év Legjobb Kórusműve –

  1. A. Zimmermann: Rekviem egy fiatal költőért

Geijutsu Disc Review magazin – 2011-es TOKUSEN-díj (Dvořák: Rekviem)

 

További zenészek ebből a szólamból

Összes zenész megtekintése