BFO
Budapesti Fesztiválzenekar
Hírek 2016. augusztus 17.

Varázsfuvola: shortlisten a BFZ csapata

A Knight of Illumination Awards (KOI) színházi zsűrije nyilvánosságra hozta az idei díjak várományosainak nagy érdeklődéssel várt listáját. A díjátadóra az ikonikus londoni Eventim Apollóban kerül sor szeptember 18-án, vasárnap. A jelöltek között van két kollégánk, Zentai Róbert és His Gergő is.

Az idén már kilencedik alkalommal megrendezésre kerülő KOI díjátadón olyan világítástervezéssel és digitális tartalmak megtervezésével foglalkozó nemzetközi tehetségeket díjaznak, akik az Egyesült Királyságban a televízióban, színházakban, koncertturnékon és rendezvényeken alkotnak. A Knight of Illumination díjátadó szervezői közé tartozik a nagy tiszteletnek örvendő Durham Marenghi és társa, Jennie, valamint olyan tekintélyes szakmai szervezetek, mint az Association of Lighting Designers (ALD), a Society of Television Lighting and Design (STLD), és a tartalomkészítő, kommunikációs és rendezvényszervező iroda, a The Fifth Estate Ltd.

Elsőként a színházi jelöltek névsorát hozták nyilvánosságra, miután a brit sajtó munkatársai közül kikerülő rangos kritikusokból álló zsűri mérlegelte a legjobb világítási- és videómunkákat a tánc, musical, opera, színdarab, és vetítés kategóriákban.

Íme a lista:

ETC SZÍNHÁZI DÍJ, TÁNC - 

Chris Davey, 1984, A Northern Ballet előadásában;

Michael Hulls, Conceal | Reveal, a Russell Maliphant Company előadásában a Sadler's Wells színházban; valamint

Charles Webber, COAL, a Gary Clarke Company turnézó előadásában

A zsűri tagjai: Jonathan Gray, a Dancing Times és Mark Monahan, a Daily Telegraph munkatársa

HAWTHORN SZÍNHÁZI DÍJ, MUSICAL -

Christopher Akerlind, Into the Woods (Vadregény), a Menier Chocolate Factory-ban;

Mark Henderson, Sunset Boulevard (Alkony sugárút), az English National Opera előadásában; valamint

David Hersey, Show Boat, a Sheffield Crucible-ben

A zsűri tagjai: Georgina Brown, a Mail on Sunday és Matt Trueman, a Variety munkatársa

ROBERT JULIAT SZÍNHÁZI DÍJ, OPERA -

Lee Curran, Orfeusz és Euridiké, a Royal Opera House előadásában;

Mark Howland, Pelléas és Mélisande, az English Touring Opera előadásában; valamint

Joachim Klein, Saul, a Glyndebourne Festival műsorán

A zsűri tagjai: Alexandra Coghlan, a The Spectator és Richard Fairman, a Financial Times munkatársa

ELATION PROFESSIONAL SZÍNHÁZI DÍJ, SZÍNDARAB -

Lucy Carter, Husbands and Sons, a Dorfman Theatre-ben, a National Theatre előadásában

Jane Cox, The Flick, a Dorfman Theatre-ben, a National Theatre előadásában

Jan Versweyveld, Songs from Far Away, a Young Vic társulat előadásában

A zsűri tagjai: Georgina Brown, a Mail on Sunday és Matt Trueman, a Variety munkatársa

FIX8GROUP SZÍNHÁZI DÍJ, VETÍTÉS-

Will Duke, The Encounter, Edinburgh International Festival / The Barbican

His Gergő és Zentai Róbert, A varázsfuvola, Budapesti Fesztiválzenekar előadásában, Southbank Centre

Peter Mumford, Ring-ciklus, Opera North

A színház kategória elnöke David Benedict kultúrkritikus és műsorvezető. Benedict korábban az Independent és az Observer művészeti szerkesztőjeként, valamint a Variety londoni kritikusaként dolgozott, jelenleg pedig a BBC Radio 4 művészeti programjai és a The Arts Desk számára készít kritikákat. „A KOI díjak idei, kilencedik évében a látványtervezők továbbra is rendkívüli nyomás alatt dolgoznak, de a képzelet és a megvalósítás minősége most sem hagy kívánnivalót maga után” – nyilatkozta. „A vetítéstervezés mind drámai, mind dizájneszközként való használata sokat fejlődött. Egyre kifinomultabban használják élő színházi produkciókban, az operától a kis táncelőadásokig, így győztest választani évről évre nehezebb feladat.”

„A színházi zsűri ismét számos izgalmas színházi világítás- és látványtervezői munkát értékelhet. Ez a folyamat az országos sajtóban is ráirányította a figyelmet arra, hogy milyen sokat tesz hozzá egy előadás értékéhez a jó világítás és a látványvilág” – jelentette ki Durham Marenghi. „A jelöltek, és mindenki, aki az országban fényeket felhasználva alkot, büszke lehet a rendszeresen elért színvonalra. Büszkék vagyunk rá, hogy a Knight of Illumination gálán elismerhetjük ezeket a képességeket.”

Az idei díjkiosztó főszponzora a Clay Paky és az OSRAM. A díjkiosztót bőkezűen támogatta a Spotlight Sponsors Ambersphere Solutions, az Ayrton, a d3 Technologies, az Elation Professional, az ETC, a FIX8Group, a Hawthorn, a HSL, a Light Initiative, az MA Lighting, a Philips Vari-Lite, a PLASA Media and Events, a PRG XL Video, a Robert Juliat, az SGM és a VER Aurora TV.

A színházi kategória győzteseit a londoni Eventim Apollóban szeptember 18-án megrendezésre kerülő KOI díjátadón hirdetik ki.

A cikk eredetijét itt olvashatják el.