BFO
Budapesti Fesztiválzenekar
Közlemények 2016. augusztus 31.

ÖTCSILLAGOS ÉVADNYITÁNY

Európai turnéja egyik csúcspontjaként a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) ötcsillagos koncertet adott a világ egyik legnagyobb komolyzenei fesztiválján, a BBC Promson. A hangversenyről felvétel is készült, amit egy hónapon keresztül bárki meghallgathat a BBC honlapján. A tíznapos turné egy San Sebastian-i rezidenciával indult és Koppenhágában ért véget, egy vidámparkban.

Mozart utolsó éveinek három darabjával, köztük a Requiemmel állt a közel hatezer fő befogadására képes Royal Albert Hall színpadára Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar. A BBC Proms máig a világ egyik legnépszerűbb és legnagyobb komolyzenei fesztiválja, ahol a BFZ visszatérő vendég.

A The Telegraph öt csillaggal jutalmazta az előadást, amelyen a Fesztiválzenekar két művésze, Ács Ákos (klarinét szólamvezető) és Fejérvári Zsolt (nagybőgő szólamvezető) szólistaként is bemutatkozhatott az A-dúr klarinétversennyel, illetve a Per questa bella mano című darabbal. A brit lap kritikusa kiemelte a zenekar „mély, bensőséges, fennkölt” játékát, amit a közönség „kábult csenddel” hálált meg. Fejérvári „szinte már abszurd virtuozitása” és Ács „kecses, friss, beszédes és misztikus játéka és muzikalitása” pedig szintén magával ragadta a szerzőt. A teljes koncertet bárki meghallgathatja a BBC honlapján egy hónapon keresztül.

San Sebastian kéthetes zenei fesztiválján (Musical Fortnight) szintén nem először fordult meg a BFZ, de idén már rezidens zenekarként, három különböző programmal léptek fel. A Mozart-est mellett Mahler 3. szimfóniájával, illetve egy Stravinsky-Bartók-Dvořák-programmal készültek, a siker pedig itt sem maradt el. A helyi beszámolók szerint „szerencsésnek mondhatja magát minden ember, aki hallhatta a BFZ kiemelkedő játékát”. „A Fesztiválzenekar hatalmas űrt hagyott maga után a San Sebastian-i közönség szívében. Reméljük, nem csak pletyka, hogy visszatérnek.”

Bartók 3. zongoraversenyét a turnén Várjon Dénes játszotta, akit ugyancsak kiemelkedő szólistaként jellemeztek: „mesés szólista tökéletes technikával és kifejezőképességgel, gömbölyű és finom hangokkal”. „A zenekar elegánsan és fényesen, kifinomultan és maníroktól mentesen játszott” – olvasható a baszk kritikában. A La Razon beszámolójában azt emelte ki, hogy miközben a Fesztiválzenekar olyan egységesen szólalt meg, mint egy kamarazenekar, olyan energiával és intenzitással volt jelen a színpadon, mint egy nagyzenekar.” Arról, hogy ezt a hatást miképp lehet elérni, Fischer Iván a The Guardiannek adott augusztusi interjújában mesélt.

A zenekar Santanderben is fellépett Mahler 3. szimfóniájával, ahol a „kolosszális darab olyan tisztán és csodálatosan szólalt meg, hogy szinte hipnotizálta, és az örökkévalóság felé repítette a közönséget” – olvasható a Bachtrack beszámolójában.

A magyar együttes Koppenhágában zárta turnéját a Tivoliban, ami az egyik legrégebbi érintetlenül fennmaradt vidámpark a világon. Andrew Mellor kritikus a Twitteren összegezte a koncertet, ahol az országban igen ritka álló ovációval fogadták a zenekar játékát: „Milyen pompás, milyen pazar hangzás! Az eszemet sem tudom, mikor láttam skandináv közönséget így megvadulni egy koncert után.”

A BFZ-t a hangverseny után a koppenhágai magyar nagykövet, Hellebrandt László látta vendégül, a fogadás díszvendége pedig a dán kulturális és egyházügyi miniszter, Bertel Haarder volt, aki szintén külön köszöntötte Fischer Ivánt és zenekarát.

A Fesztiválzenekart itthon legközelebb a Müpával közös szervezésű Európai Hidak fesztiválon hallhatja a közönség szeptember 21. és 28. között, három különböző programmal.

További részletek:

http://www.bfz.hu/hangversenyek-es-jegyek/hangversenyek/sorozatok/europai-hidak/