BFO
Budapesti Fesztiválzenekar
Közlemények 2014. február 25.

Magas színvonal és különdíjasok a Végh-versenyen

A Budapesti Fesztiválzenekar - ahogy kétévente mindig – idén is meghirdette a Végh Sándor versenyt, hogy muzsikusai szólistaként is megmérettethessék magukat. A versenyen a részvétel önkéntes, és egyre népszerűbb a BFZ tagjai körében: idén 36 zenész nevezett, ami rekordnak számít. Tekintettel a verseny színvonalára idén különdíjakat is odaítélt a zsűri.

A Fesztiválzenekar zenészei a tekintélyes zsűri előtt egy szabadon választott zenemű előadásával bizonyíthatták, hogy szólistaként is megállják a helyüket. Az idei díjazottak, akik a következő évadban a Haydn-Mozart Plusz sorozat szólistái lesznek:

Rossini: Fagottverseny

Andrea Bressan – fagott

 

Weber: Esz-dúr klarinétverseny

Csalló Roland – klarinét

 

Vanhal: D-dúr nagybőgőverseny

Fejérvári Zsolt – bőgő

A BFZ a három díjazott mellett a következő produkciókat is bemutatja majd a közönségnek:

Telemann: F-dúr versenymű

Oláh Gyöngyvér – barokk hegedű

Gulyás Emese – barokk hegedű

Nagy Gabriella – barokk hegedű

Frank Martin: Ballada fuvolára

Jóföldi Anett – fuvola

Hidas Frigyes: Florida versenymű tenor és basszusharsonára

Szakszon Balázs és Zakó Norbert – harsona

Fischer Iván zeneigazgató kiemelte, hogy a rendkívül magas színvonal miatt döntött a zsűri úgy, hogy a zenekar a díjazottak mellett még másik három produkciót is bemutat a közeljövőben.

A 2014-es Végh Sándor verseny zsűrijének tagja volt: Fischer Iván karmester, a BFZ zeneigazgatója; Konrád György brácsaművész, a BFZ rendszeres közreműködője; Lakatos György fagottművész, a kortárs zenei élet egyik meghatározó alakja; Lencsés Lajos oboaművész, a stuttgarti Rádiózenekar szólistája; Major Tamás hegedűművész, a BFZ koncertmestere és Vass András, a Pannon Filharmonikusok karmestere.