BFO
Budapesti Fesztiválzenekar
2018. január 30.

Kirobbanó barokk energiák Sophie Junkerrel

Imádja Budapest romantikáját és szerelmes a régizenébe. A fiatal belga szoprán, Sophie Junker énekli a Budapesti Fesztiválzenekar következő barokk koncertjének áriáit februárban, méghozzá korhű ruhában, sminkben és frizurával. Interjú.

Miért vonzódik ilyen erősen a régizenéhez?

Sophie Junker: Mindig is otthon éreztem magam benne, főleg, ha Händelt énekeltem. Végtelen élvezetet okoz. Ha folyamatosan ebben a világban fürdőzöl, megszereted a barokk zene különlegességét. A kifejezőerejét, a szabadságát, a lehetőséget, hogy rendkívül kreatív lehetsz benne. A többi muzsikussal átélt szimbiózis és a közönség elragadtatott visszajelzései még jobban felerősítik az energiáidat. Ez a zenei stílus végtelen terepe az időnek, a nyelvnek, a színeknek – biztos, hogy nem unom meg egyhamar.

A BFZ barokk koncertjét Jonathan Cohen vezényli. Nem ez az első, hogy együtt dolgoznak.

S. J.: Így van, és nagyon örülök, hogy újra vele léphetek fel! Nagyon nagy hatású, intenzív muzsikus, kiválóan kommunikál, ezek pedig a legjobb tulajdonságok, amivel egy karmester rendelkezhet. Nem írja elő, hogy viselkedjek fellépés közben, de a személyiségéből áradó energia sokat segít és inspirál.

Milyen érzés barokk kosztümben énekelni?

S. J.: Imádok öltözködni, mégis tartok kicsit a barokk kosztümtől és a barokk gesztika elsajátításától. Kemény munka lesz megtalálni a könnyedséget és szabadságot, de nagy izgalommal várom, hogy Sigrid T’Hooft megtanítsa ezeket a mozdulatokat. Ugyan nem ez lesz az első ilyen tapasztalatom, mégsem mondanám, hogy igazán otthonosan éreztem magam ebben a világban. Viszont, ha már nem arra kell majd koncentrálnom, hogy mi a szövegem és az hogyan illeszkedik a dallamhoz, akkor kiváló hidat találok majd a saját érzéseim kifejezésére.

A zene mellett pedagógiát és drámát is tanult az egyetemen. Van ideje tanítani?

S. J.: A dráma része volt az operatanulmányaimnak a Guildhall Schoolban, tinédzser koromban pedig előadóművészetet is tanultam. Megtanultunk fizikailag is jelen lenni a színpadon, vagyis a testünkre és a mozgásunkra koncentrálni. Csodálatos élmény volt egyre oldottabbá válni, leküzdeni a zavaromat és visszafogottságomat. Nagyon intenzív tréning volt, noha úgy éreztem, ennél sokkal többet is elbírnánk, mint fiatal énekes jelöltek. Máig igyekszem koncentráltan figyelni arra, hogy szöveg is létezik, amelyhez alkalmazkodnunk kell, és nem mindig engedhetjük szabadjára a fantáziánkat. Pedig sokszor jól esett volna! Meg kellett tanulnunk, hogy az éneklés nem önmagáért való cselekvés, kontextusba kell illeszteni, és a megfelelő érzelmeket kell előhívnia. A tanári diplomámat csak a biztonság kedvéért szereztem meg, de most nem ez számomra az első. Van ugyan néhány tanítványom, de nehéz az időegyeztetés. Talán meg kéne próbálnom egy kicsit alakítanom a tanítási metódusomon is, mert túlságosan átadom magam minden érzésemnek és ezzel az energiáimat végletekig kihasználom.

Járt már korábban Budapesten?

S. J.: Igen, csodás programot szerveztünk a legjobb barátnőmmel. Iszonyú hideg volt, beöltöztünk, mint egy Michelin-baba, de a hangulat remek volt. Sétáltunk, fürdőztünk, koktéloztunk a romkocsmákban. Isteni lenne nyáron visszajönni!

További információ és jegyvásárlás a február 26-i és 27-i koncertekre.