BFO
Budapesti Fesztiválzenekar
Interjúk 2016. szeptember 05.

„Intellektuális tankolás”

„Aki szereti a különcséget, az érdekeset, a speciálisat, s mindezt „franciául”, annak nem szabad kihagynia ezt a zenei élményt.” Az Ilan Volkov által vezényelt kortárs estünk egyik főhőse ütősünk, Herboly László lesz az Európai Hidak fesztiválon, aki a Magyar Narancsnak adott interjújában mesélt a fesztiválról.

Miről szól neked az Európai Hidak fesztivál?

Herboly László: Amikor ez a fesztivál néhány éve elindult, nem sokat törődtem a tematikájával. Érdekesnek és újszerűnek hatott, de elsősorban a megoldandó zenei feladatot láttam benne. A mostani Európai Hidak már a negyedik ilyen évadnyitányunk, így volt lehetőségünk „megszokni”, hogy minden évben egy másik érdekes világba csöppenünk. Az elmúlt évek cseh, német és osztrák tapasztalatai már kellő bátorságot adnak a tudatos „ajtónyitáshoz”, mely idén Franciaország kulturális gazdagságát tárja elénk. Így válik egy részt vevő művész számára egy feladat intellektuális tankolássá. Szinte nincs semmi dolgunk, csak figyelni, és „elszenvedni” azt, hogy egyre gazdagabbak vagyunk.

Milyen produkcióval kerültél a programba?

HL: Összesen négy koncerten játszom a Budapesti Fesztiválzenekarral. Szeptember 23-án, 24-én és 26-án Fischer Iván vezényel egy nagyon franciás, nagyon színes előadást Satie, Dutilleux, Ravel és Debussy zenéjével – ez igazi párizsi kavalkád lesz. 25-én pedig egy nem kevésbé izgalmas kortárs produkcióban zenélek Ilan Volkov vezényletével. Aki szereti a különcséget, az érdekeset, a speciálisat, s mindezt „franciául”, annak nem szabad kihagynia ezt a zenei élményt.

A teljes interjút a Magyar Narancs oldalán olvashatják el.