BFO
Budapesti Fesztiválzenekar
Közlemények 2014. szeptember 04.

Induljunk el együtt a hídon! - A Gozsdu udvarba hívja a Fesztiválzenekar

25 évvel ezelőtt Berlint még egy fal választotta ketté. Európa és a benne élő emberek mindennapjai most is falakkal vannak tele, de ezen változtathatunk. A Budapesti Fesztiválzenekar tenni szeretne ezért a változásért, amiben most kilenc napon át bárki segíthet egy-egy gondolattal vagy szóval, ha szeptember első napjaiban a Gozsdu udvarba látogat. Egyúttal szeretnénk meghívni a sajtó képviselőit szeptember 9-én a fal lerombolására, és egy rendhagyó zenei élményre. A fal lebontása a Bridging Europe – Európai Hidak művészeti fesztivál nyitánya. A fesztivált a Budapesti Fesztiválzenekar és a Művészetek Palotája közösen szervezi.

Érdemes lesz tenni egy sétát a Gozsdu udvarban szeptember 1. és 9. között, ebben a kilenc napban ugyanis bárki megoszthatja a gondolatait arról, hol látna a legszívesebben hidakat a köztünk húzódó, megosztó falak helyett. A passzázs Király utca felőli oldalán felállítottuk a berlini fal egy darabjának mását, ide írhatják fel üzeneteiket, melyeknek a Budapesti Fesztiválzenekar fontos szerepet szán.

A két intézmény legfőbb célja, hogy a muzsika és a művészet erejével összekapcsolja az embereket, és hidakat építsen a nemzetek és kultúrájuk között. Ennek az építkezésnek a következő fontos állomása a közös szervezésű Bridging Europe – Európai Hidak művészeti fesztivál lesz szeptember 10. és 16 között, melynek középpontjában a német kultúra áll.

Ha a fal megtelt üzenetekkel, szeptember 9-én 18 órakor le is romboljuk egy muzsikálással egybekötött program keretében, ahol szívesen látjuk a sajtó képviselőit. A rendezvényen beszédet mond Stefan Englert, a Budapesti Fesztiválzenekar ügyvezető igazgatója, és Káel Csaba, a Művészetek Palotája vezérigazgatója is. Zenei ízelítőnkkel, ahol a Fesztiválzenekar izgalmas kamaraprodukcióit, és egyik vendégművészünk, Sonia Wieder-Atherton csellóművész varázslatos játékát hallgathatják meg, elkezdődik a Bridging Europe fesztivál.

Ezzel a zenei programmal arra a történelmi gesztusra is emlékezünk, amikor a valaha élt egyik legnagyobb csellóművész, Msztyiszlav Rosztropovics 1989. november 11-én, két nappal a berlini fal leomlása után egy kölcsönkért széken adott rögtönzött koncertet a berlinieknek a fal tövében. (Az erről készült videót itt nézhetik meg: https://www.youtube.com/watch?v=FiwXUJJjL6g)

Ennek a gesztusnak az erejét szeretnénk átültetni a Bridging Europe fesztiválba is, melynek legfontosabb üzenetét Fischer Iván zeneigazgató így fogalmazta meg: „Amikor az európai családhoz tartozást vállaltuk, döntöttünk, hogy egy közösség tagjai leszünk. Ez nem önző nemzetek egymással marakodó, alkudozó fóruma, hanem egymást tisztelő, szerető nemzetek családja. Ezért tennünk is kell valamit!”

Ossza meg velünk gondolatait, írja fel a Gozsdu udvarban felépített falra, és csatlakozzon fesztiválunkhoz! Induljunk el együtt a hídon szeptember 9-én 18 órakor a Gozsdu udvarban!