BFO
Budapesti Fesztiválzenekar
Egyéb 2019. február 05.

Három és fél évtized varázslat

„Több mint 35 éve nem gondoltam volna, hogy egy hírből érdeklődéssel várt új zenekar karácsonyi koncertje, immár több mint 35 éve meghatározza a mindennapi munkámon kívüli életemet. Az ifjú karmester és legnagyobb részben ifjú zenekara az évek során a nagyszerű művészi alkotások, produkciók mellett olyan további meglepetéssel, kedvességgel lepte meg lelkes közönségét, ami különleges volt addigi koncertvilágunkban.” Berger Györgyné harmincöt éve követi és támogatja a Fesztiválzenekart, és mindig szívesen mesél az élményeiről. Nekünk pedig nincs annál nagyobb öröm, mint hogy ezt megoszthatjuk Önökkel. Fogadják szeretettel!

Már a korai időszakban látogathattuk a próbákat, zenekari megbeszélést, majd karácsonyi ajándékozás, süteményverseny… Fischer Iván nemcsak a zenekar nagyformátumú „CSAPATÉPÍTŐJE”, hanem a közönségé is kiemelkedően és tartósan.

„Hab a tortán” a TURNÉKON való részvétel lehetősége. Kicsit félve jelentkeztem első alkalommal, amint lehetőségem volt. Gondoltam, hogy mint nagyon civil, aki a Kodály által elhíresült kis szolfézsvizsgán sem menne át, nem fogom-e jelenlétemmel megzavarni a zenekari művészeket. Nagyot tévedtem!! Olyan természetes kedvességgel fogadtak, mintha régi és kedves ismerősök lennénk. A hosszú autóbusz- és repülőutakon sokat beszélgettünk, nagyon személyes, kedves ismerősökké váltunk a szó legnemesebb értelmében. És sok „titokra” fény derült számomra az utak során.

Hogy lehet, hogy a naponta változó városokban tartott koncertek között a zenekari művészek nem panaszkodnak a fáradtságról? Kedvesek, kiegyensúlyozottak. Korábban nem tudtam, de az esti koncert előtt ismét bő óra próba a nagyon sokszor játszott művekből. Hát igen, ez az én civil gondolkodásom, aki boldogan élvezi a csodás zenekari produkciót, nem gondolva arra, hogy miként jöhetett létre az a művészi színvonal, ami a helyüket a világ 10 legjobb zenekara között határozta meg. A sikeresség a mögöttes háttérrel együtt érthető.

A bécsi Musikverein csodás „arany” termében, az említett koncert előtti próbán Fischer Iván kért egy magasabb dobogót a két hegedűművésznek az utolsó sorban. Rövid próba után ismét kért egy 20 centiméterrel alacsonyabb dobogót. Hűha! - gondoltam magamban, most mi lesz?! Hát, természetesen megjött a kisebb dobogó.

A biztonságos háttér egyik vezetője, irányítója Pócs Bence turnémenedzser, aki a nagy gondosságot, pontosságot igénylő logisztika „URA”, az autóbuszok, repülőgépek, kamionok, szállodák, jegyek intézője, a turnén résztvevő civileket is beleszámítva. Szinte elképzelhetetlen számomra, hogy ezt az igen széleskörű, nagy munkát hogyan tudja tartósan, Európában, vagy a tengerentúlon ilyen kiváló minőségben, kedves eleganciával végezni.

Elnézést kell kérnem, attól, aki egyáltalán elkezdte olvasni ezt a kis emlékezést, de meg kell említenem azt a figyelmes, szerető gondoskodást, amit Deák Zsuzsitól kapunk a turné során is. Több alkalommal is megszervezte, például a legutóbbi bécsi turnén, hogy délelőtt a zenekari művészekkel beszélgethessünk. Olyan kedves, kellemes beszélgetések voltak, hogy már nem találok felsőbb fokokat. Herboly László, Bazsinka József elvarázsolt természetes kedvességével, humorával, ugyanakkor avval a művészi igényességgel, komolysággal, ahogyan feladataikra készülnek.

Deák Zsuzsi azt is megszervezte, amit természetesen Fischer Ivánnak köszönhetünk, hogy hangverseny után a művészszobában köszönthettük Schiff Andrást is. Csodás élmény volt a civil lelkemnek, de ugyanakkor szégyenkeztem is, hogy még tovább fárasztjuk a művészeket.
A siker meghatóan óriási volt a nagyvilág egyik legpatinásabb zenepalotájában. Azt láttam már a szállodánál, hogy ott állnak már este az autóbuszok. Gondoltam, hogy a zenészek reggel indulnak majd Budapestre. De nem!! A hosszú hangverseny után, gyorsan a buszra, késő éjjel, kora hajnalban érkezés Budapestre, gyors pihenés, mert 10 órakor próba a Selmeci utcában a következő hangversenyre.

Abbahagyom, bár még meg sem említettem Vicenzát, de talán majd máskor. Köszönöm Deák Zsuzsi, Pócs Bence a csodás utazást munkatársatokkal együtt. Legelsősorban pedig FISCHER IVÁNNAK nagyon nagy tisztelettel és szeretettel köszönöm a három és fél évtized varázslatát.

Berger Györgyné