BFO
Budapesti Fesztiválzenekar
Interjúk 2018. november 07.

Frissesség, humor, vidámság - interjú Fejérvári Zoltánnal

Fejérvári Zoltán zongoraművész játssza Beethoven 1. (C-dúr) zongoraversenyét a Budapesti Fesztiválzenekar hazai Beethoven–Dvořák koncertjein november 20-án, 21-én és 22-én. Az Egyesült Államokban turnézó fiatal zongoraművészt kérdeztük az ifjú Beethovenről, Fischer Ivánról, és arról, milyen érzés egy látványos sikertörténet főszereplőjének lenni.

Éppen az Egyesült Államokban koncertezik. Hol lép fel, és milyen darabokkal?

Fejérvári Zoltán: Michinganben játszom,  először a Gilmore Keyboard Festival keretében. Egy meglehetősen kiadós műsort állítottam össze Schumann, Janáček, Bartók és Schubert műveiből. Ezt a programot eljátszom még egyszer a New York állambeli Union College-ban, majd Dvořák f-moll trióját fogom több ízben előadni Bostonban, Washingtonban, Philadelphiában és New Yorkban.

Nagyon sokat utazik a világban, közben viszont szeretne sok időt tölteni a családjával pilisi otthonukban. Ezek szerint a montréali versenygyőzelem és az azóta átélt sikerek nem eresztik. Nehéz ellenállni az újabb és újabb felkéréseknek?

F.Z.: Lehet, hogy mondtam valami hasonlót, de talán más kontextusban. Természetesen nagyon szeretek otthon lenni, ezért is hagytam fel a tanítással többek között. De utazni és játszani is nagyon szeretek. Még bőven abban a stádiumban vagyok, amikor az ember – amit lehet – elvállal. Repertoárt kell szerezni és ehhez koncertek kellenek. És annyira sokat azért nem vagyok úton...

Soroljon fel néhányat a legutóbbi fellépései közül!

F.Z.: Montréalba már többször visszahívtak, legutóbb augusztusban léptem fel a Viree Classique fesztiválon. De nem csak a verseny hozott koncerteket, sőt. A tavalyi szezonban egyike voltam azon szerencsés zongoristáknak, akiket Schiff András kiválasztott a „Building Bridges” elnevezésű projektjébe. Ennek keretében jónéhány európai városban adhattam szólóestet, többek között Berlinben és Brüsszelben.

Vagyis valóban nagy „hídépőtőnek” számít! A Fesztiválzenekar három novemberi koncertjén Fischer Iván vezényletével Beethoven 1. zongoraversenyét játssza, amelyről tudni lehet, hogy Beethoven 28 évesen maga játszotta el.  Úgy hírlik, ez az egyik kedvenc darabja, ha nem a legkedvesebb. Miért?

F.Z.: Most a legkedvesebb, mert vele foglalkozom. De valóban, régre nyúlik vissza a kapcsolatom a darabbal, sok, szinte gyerekkori élményem is tapad hozzá. Egyszerűen visszahozza számomra azt az életszakaszt, amikor a Beethoven-zongoraversenyekkel ismerkedtem. Hallgattam a lemezeket és minden hang egy reveláció volt. Fantasztikus volt ezeket a műveket először hallani. Ezt a frissességet képviseli számomra a C-dúr zongoraverseny.

Nemrég azt mondta, Beethoven korai és késői „őrültségei” között volt egy „normálisabb” szakasz a zenei életművében, ami nem igazán érdekli. Jobban vonzzák az „őrültségek”, vagy az a vidámság és humor, esetleg a nagy kontrasztok, amelyek az 1. zongoraversenyt is jellemzik?

F.Z.: Természetesen. A humor és a vidámság mindenképpen. Némileg az őrültség is, ami érthető, hisz az őrültségbe könnyebb belebújni előadóként, mint a normalitásba. Persze mit jelent az, hogy normális? Tudom, én mondtam, de elég szerencsétlen kifejezés...

Hogyan instruál Fischer Iván? Volt egy szép és emlékezetes koncertjük, amikor szólistaként lépett fel a zenekarral. Hasonlóan gondolkodnak? Vagy vannak vitáik?

F.Z.: Eddig mindössze egyszer dolgoztam vele szólistaként – még évekkel ezelőtt Bartók 1. zongoraversenyével. 25 éves fejjel azt a művet játszva nem éppen azon járt az eszem, hogy vitázzak. A zenekar tagjaként zongorista és cselesztás minőségemben is sokszor játszottam a keze alatt az évek során. Azt nagyon szerettem, élvezetes volt.

Miután 30 évesen megnyerte a Montréali Nemzetközi Zongoraversenyt, „jó időben érkezett hivatalos visszajelzésnek” tekintette a díjat. Mennyi időnként van az embernek szüksége egy-egy ilyen jól időzített visszajelzésre?

F.Z.: 30 évenként biztos. Igazából nem tudom. Ez most elindított egy folyamatot, ami megy a maga útján. A többit meglátjuk.

Fejérvári Zoltánt november 20-án, 21-én és 22-én hallhatják játszani a Budapesti Fesztiválzenekarral a Müpában. December 1-én pedig Varsóban muzsikálnak együtt. További információ és jegyvásárlás a linkre kattintva.