BFO
Budapesti Fesztiválzenekar
Egyéb 2017. február 24.

Fővárosi költségvetés: a BFZ reakciója

A Fővárosi Közgyűlés szerdán úgy döntött: 2017-ben 120 millió forinttal támogatja a Budapesti Fesztiválzenekar koncertjeit. Az együttes idei terveinek megvalósításához így 100 millió forintra van még szükség.

A Fővárosi Közgyűlés szerdán arról szavazott, hogy 120 millió forinttal támogatja a Budapesti Fesztiválzenekar koncertjeit 2017-ben. Ez az összeg 2013-ban még 270 millió forint volt, azóta pedig jelentősen csökkent. A BFZ vezetősége arra kéri a Fővárost, hogy amint lehet, állítsa helyre a Fesztiválzenekar megingott szubvencióját. Mivel az Emberi Erőforrások Minisztériuma idén 40 millió forinttal növelte a zenekar támogatását, a Fesztiválzenekar teljes tervének megvalósításához ebben az évben még 100 millió forint hiányzik.

A Budapesti Fesztiválzenekar 2016 novemberében részletesen kidolgozott tervet juttatott el a Főváros vezetőségének Budapest – a Zene fővárosa címmel. Az anyag számos koncert mellett ingyenes nevelési és közösségi projekteket is tartalmaz Budapest lakossága számára a gyerekektől az idősekig. A zenekar arra kérte a Fővárost, hogy biztosítsa a terv megvalósításához szükséges 260 millió forintos támogatást.

A BFZ vezetősége szeretne mindent megtenni azért, hogy a tervezett koncerteket, nevelési- és közösségi projekteket ne kelljen lemondania. Szeretnék megmenteni a TérTáncKoncertet, ahol idén már közel 600 hátrányos helyzetű gyereket várnak a Hősök terére, és az Európai Hidak fesztivált is, amely a világ figyelmét Budapestre fordítja. Szeretnék folytatni az autista gyermekeknek és az időseknek szervezett sikeres koncertjeiket is, melyek rengeteget adnak a résztvevőknek.

Ennek érdekében 2017. május 8-án adománygyűjtő koncertet rendeznek Koncert Budapestért címmel a Budapest Kongresszusi Központban, és arra kérik a budapesti polgárokat, a Főváros vezetését és a magyar kormányt, hogy adományaikkal segítsék a Budapest – a Zene fővárosa program megvalósulását.