BFO
Budapesti Fesztiválzenekar
Hírek 2011. május 10.

Fischer Iván kapta a Royal Philharmonic Society díját

Ma este a londoni Dorchester szállodában rendezett gálaesten osztották ki a brit Royal Philharmonic Society (Királyi Filharmóniai Társaság) díjait. A karmesterek kategóriájában a díjat Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója kapta.

Az 1813-ban alapított Royal Philharmonic Society a világ második legrégibb, a komolyzene támogatására létrejött intézménye. Rangját mutatja, hogy Beethoven az ő megrendelésükre írta a 9. szimfóniát, Mendelssohn az Olasz szimfóniát. A Társaság 1870-ben alapította az „Arany Díjat”, amelyet a komolyzene világának olyan óriási kaptak meg, mint Brahms, Rachmaninov, Toscanini, Britten, Dietrich Fischer-Dieskau, Karajan, Menuhin, Abbado, Boulez, Domingo és Richter.

A Társaság a második világháború óta az Arany Díj mellett 13 kategóriában díjazza a komolyzene világának legkiemelkedőbb személyiségeit. A rangban csak az Oscar- és Grammy-díjakhoz mérthető, évente odaítélt díjjal a korábbi években olyan kimagasló karmestereket ismertek el, mint Simon Rattle, Nikolaus Harnoncourt, Bernard Haitink, Pierre Boulez, Valerij Giergiev és Mariss Jansons.

A karmester kategóriában idén győztes Fischer Iván „versenytársai” az orosz Semyon Bychkov, az Orchestre de Paris és a Kölni Rádiózenekar korábbi zeneigazgatója és a finn Esa-Pekka Salonen, a Los Angelesi Filharmonikusok korábbi zeneigazgatója, a londoni Philharmonia Zenekar vezető karmestere voltak.