BFO
Budapesti Fesztiválzenekar
Hírek 2016. március 25.

Fischer Iván húsvéti nagy francia sikere

Felsőfokokban emlékezett meg a párizsi Le Figaro csütörtök reggeli száma már beszámolójának a címében is a Budapesti Fesztiválzenekarnak és vezetőjének, Fischer Ivánnak páratlan franciaországi sikeréről. (Népszava/Várkonyi Tibor)

Aix-en-Provence Nagy Színházában a hét elején nyílt meg a hagyományos húsvéti ünnepi hangverseny sorozat, amelynek avató estjére a magyar együttest és alapítóját hívták meg.

A Maestro Gustav Mahler harmadik szimfóniáját vezényelte el, a párizsi hangadó napilap kritikusának méltató szavai szerint „megragadó tolmácsolásban”, mintegy megadva az induló hangulatát az egész heti rendkívüli programnak. A magyar együttes és irányítója, írta a méltatás, ismét bebizonyította „totális elkötelezettségét a zeneművészet iránt.

Ennek ezúttal nem csupán politikai értéke volt, hiszen március elején Berlinben a menekültek javára ingyenes koncertet is tartottak.

Széles vezénylő mozdulataival Fischer Iván a Mahler szimfónia gazdag tartalmát teljes egészében, maradéktalanul adta vissza, nagy gyakorlottságával, a partitúra első hangjától a bejező akkordokig”. Hozzáfűzte az elismerés, hogy kockázatosan választotta ki a karmester a tempókat, így teljes hűségükben szólaltak meg a legapróbb árnyalatok is. A zenekart olyannyira fölvillanyozta, ahogyan ritkán hallható Aix-en-Provence koncerttermében.

Az ismertető hosszasan folytatta, kitérvén az egész heti esemény további részleteire is, megemlítvén, hogy Fischer Iván példája nehéz feladatok elé állítja a többi zenekart és szellemi irányítóikat, beleértve a későbbi napokban őket követő francia művészeket is.

Az eredeti cikket a Népszaván olvashatják el.